Afbeelding
Jeroen Kuys

Music on Chairs nu in St. Aegtenkapel

1 november 2019 om 10:37 Muziek

AMERSFOORT De vocale kamermuziekserie Musicon Chairs opent op zondag 10 november om 15.00 uur het vijfde seizoen met een concert in de St. Aegtenkapel. De Amersfoortse sopraan Henriette Feith zal dan samen met het Arte Duo bloedstollende, of op zijn minst, onheilspellende muziek uitvoeren.

Peter Bruinsma

Juist als de herfst vordert, zijn spannende liederen en mysterieuze melodieën buitengewoon op hun plaats, zeker als de legende van Sleepy Hollow de rode draad vormt in dit ongewone recital. Het trio zocht voor dit novemberconcert naar een verhaal waaromheen zij niet alleen mooie, maar ook onheilspellende muziek zou kunnen 'draperen'. De legende van Sleepy Hollow bleek hiervoor zeer geschikt. Auteur Washington Irving omschreef in 1819 met veel detail de lieflijke omgeving en de karakteristieke personages. Dat gaf de musici de gelegenheid veel variatie in de liederen en de stukken aan te brengen.

SPOOKVERHALEN In het programma wisselen romantische muziek van Schumann en Spohr zich af met hedendaagse muziek van ter Veldhuis of met de barokmuziek van Henry Purcell. Scenarioschrijfster Noortje Braat verkortte het verhaal zonder de details te verliezen. ,,Het verhaal moet ook niet alle aandacht opeisen", licht Henriette Feith toe. ,,We zochten naar een verhaal waar je de muziek als het ware in vlecht. Zo vonden we het verhaal van Sleepy Hollow dat zich afspeelt in Noordoost Amerika, waar ooit Nederlandse boeren en pioniers zich vestigden. Zij waren ver van alles en iedereen verwijderd en dus erg op elkaar aangewezen. In zo'n tamelijk desolate omgeving kunnen spookverhalen goed gedijen en een eigen leven gaan leiden. Zo is ook Sleepy Hollow als een echt doorgeef verhaal ontstaan. Het feit dat het een heel erg beschrijvend verhaal is, maakte het voor ons concert interessant. Wanneer er gedetailleerd een lieflijke vallei wordt beschreven zoek je daarbij een passend lied. Het verhaal vormt dus de rode draad. Dat maakt dat de liederen en de muziekstukken niet chronologisch op componist en jaartal gerangschikt zijn."

VERHAAL Het verhaal wordt op band verteld. Saxofonist Aubrey Snell is ook een ervaren theatermaakster. Zij rangschikte de liederen in het verhaal en maakte er een vloeiend geheel van. ,,Dat geeft het publiek de indruk dat het een ononderbroken verhaal is. In werkelijkheid hebben we steeds de losse fragmenten van het verhaal als takes opgenomen. Verhaal en muziek vormen in het concert zo een harmonisch geheel", vult Henriette Feith aan. In het verhaal van Sleepy Hollow heeft onderwijzer en zangleraar Ichabod een oogje op een wonderschone boerendochter. Ook de stoere boerenzoon Bram van Buntheeft het meisje in het vizier. Het grillige is dat al die mensen het verhaal van de ruiter zonder hoofd kennen en er zelfs een Duitse huurling verschijnt. In het concert krijgen bijzondere stukken een plek, zoals La Malinconia van Henk Badings en de Pizza Connection van Chiel Meijering of de Devils's Rag van Matitia in een uitvoering voor saxofoon en piano.

VOCALE KAMERMUZIEK Music on Chairs wil met een zo oorspronkelijk mogelijke programmering vocale kamermuziek voor het voetlicht brengen. Diverse bezettingen, vrolijke arrangementen en samenwerking van zangers en instrumentalisten bevestigden het bestaansrecht van Music on Chairs, dat drie concerten per seizoen verzorgt. Dat is wellicht minder dan andere reguliere series. Maar dat heeft niet verhinderd dat de serie zich in vier jaar tijd als een kleine, goed bezochte parel heeft genesteld in het Amersfoortse muziekleven. Music on Chairs heeft wereldberoemd repertoire naar Amersfoort gebracht; de integrale uitvoering van de Folksongs van Berio is daar een voorbeeld van. Barokvirtuozen als traversospeler Wilbert Hazelet en Marcel Ponseelse op barokhobo zijn voorbeelden van de uitzonderlijke instrumentalisten die aan Music on Chairs  deelnemen. Dit keer verzorgt één van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo's van dit moment  samen met sopraan Henriette Feith het concert van 10 november.

Inmiddels zijn er twintig nieuwe stukken voor het Arte Duo - Lineke Lever, piano en Aubrey Snell, saxofoon - geschreven. Henriette Feith kijkt dankbaar terug op de Amersfoortse concertlocaties uit de afgelopen jaren. ,,De Mannenzaal en de Mariënhof zijn juweeltjes waar we met genoegen aan terug denken. Toch beginnen we nu verheugd deze serie in de St. Aegtenkapel, de Amersfoortse kamermuzieklocatie bij uitstek, die ook logistiek volkomen is ingesteld op concerten en de diensten die daarbij horen".

Sleepy Hollow, concert van Music on Chairs, 10 november, 15 uur, St. Aegtenkapel Amersfoort. Reserveren: www.staeg.nl, meer informatie informatie: www.musiconchairs.nl

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie