Kamerkoor Tourdion herdenkt op zondag 17 november het veertigjarig bestaan.
Kamerkoor Tourdion herdenkt op zondag 17 november het veertigjarig bestaan. Femke Douma

Jubileumconcert 'Grenzeloos zingen'

Muziek

VATHORST Kamerkoor Tourdion, onder leiding van José Kamminga, herdenkt op zondag 17 november om 14.30 uur het veertigjarig bestaan in het Icoon Theater in Vathorst. Het concert met als titel 'Grenzeloos zingen' begint om 14.30 uur.

Als 'Koor zonder naam' begon het huidige Tourdion in 1979 onder leiding van Andries de Jong op initiatief van een groepje mensen die voornamelijk in het onderwijs werkzaam waren. Aanvankelijk werd er in de huiskamer gerepeteerd, maar het koor groeide en men verhuisde naar andere ruimtes zoals de Beiaardschool en het Mondriaan huis. Onder leiding van Marijke van Leerzem ging het koor meer voor publiek uitvoeren. Daarna volgden nog vier dirigenten die allen hun specifieke invalshoek hadden en eigen accenten legden. Inmiddels bestaat Tourdion uit vijfendertig leden.

Voorzitter Jacqueline Polman zingt al zes jaar als alt bij Tourdion waar ze zich nog helemaal thuis voelt. ,,Plezier in het zingen staat voorop. Daarbij willen we wel zo mooi en zo goed mogelijk zingen. Onze dirigent José Kamminga is zelf zangeres. Onder haar leiding voelt een repetitie als een collectieve zangles. Ze heeft aandacht voor toonvorming, zuiverheid waarmee ze de ensembleklank verfraait en meer tot een eenheid smeedt. Ze laat ons duidelijk mooier zingen. Iedereen is welkom op ons koor, vooral mannen zoals bij zoveel koren. We zingen op donderdagavond van 20.15 uur tot 22.15 uur in kerkelijke centrum De Bron in Amersfoort. Geïnteresseerden zingen enkele keren mee en bij voldoende interesse volgt er een stemtest. Thuis studeren wordt door onze dirigente ondersteund en vergemakkelijkt omdat ze alle partijen van alle stukken op een file inzingt. We treden vier keer per jaar op. We nemen deel aan de inloopconcerten en de Korendag en geven ook jaarlijks een kerstconcert. Het hoogtepunt is toch wel ons jaarlijkse najaarsconcert in november".

De titel van het jubileumconcert is 'Grenzeloos zingen'. Volgens Jacqueline Polman is die titel voor meerdere uitleg vatbaar. ,,We zingen repertoire uit vele landen waardoor grenzen vervagen en verruimen. Ook in de samenstelling van ons koor hebben we weinig grenzen want de leeftijden variëren van veertig tot tachtig jaar. Daarnaast zoeken we de grenzen op in moeilijkheidsgraad van het repertoire dat door een repertoirecommissie wordt gekozen."

[MOEILIJKHEIDSGRAAD] Dirigent José Kamminga uit Hoogland wil het beste uit de zangers halen. ,,Van mij mag iedereen zich laten horen. Bij veel dirigenten moet het vaak zachter waardoor veel stemmen op slot gaan. Ook in dit programma zoek ik samen met de repertoirecommissie veel variatie in stijlen. Ik werk momenteel vooral aan de koorklank en de zuiverheid. De moeilijkheidsgraad van het repertoire pas ik daarop aan. Liever niet zo heel moeilijke stukken maar wel mooi uitgevoerd, dan een presentatie van ingewikkeld repertoire dat vocaal niet boeit. We zingen in ons concert werken van Brahms en Purcell, maar ook volksliedjes en een Duitse schlagermedley, een stuk van Queen, de Pastorale en de Java Jive. Een rijk geschakeerd palet dus."

advertentie