Initiatiefnemers Suzette Engels van apotheker Apotheek Kattenbroek, Veronique Rap van GGDr U en Anja Samuel, voorzitter wijknetwerkouderen in Kattenbroek.
Initiatiefnemers Suzette Engels van apotheker Apotheek Kattenbroek, Veronique Rap van GGDr U en Anja Samuel, voorzitter wijknetwerkouderen in Kattenbroek. Gezondheidscentrum Kattenbroek

Campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ uitgerold in Kattenbroek

17 november 2023 om 08:15 Mensen

AMERSFOORT In Kattenbroek wordt van 15 tot 30 november extra aandacht besteed aan een gezonde leefstijl, als onderdeel van de campagne van GGD regio Utrecht ‘We zijn zelf het medicijn’. In de campagne wordt het belang van nieuwsgierig blijven, gezond eten en regelmatig bewegen, benadrukt om de kans op dementie te verkleinen.  

door Anja Samuel 

In 2050 zullen er naar verwachting in Nederland 650.000 mensen met dementie zijn, een ziekte waar nog geen medicijn voor bestaat. Er bestaan meer dan vijftig verschillende soorten dementie. Vasculaire dementie is er een van. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door problemen in de doorbloeding van de hersenen. Veel mensen die deze vorm krijgen, hebben hart- en vaatziekten of hebben dit gehad. Dementie is altijd een combinatie van symptomen. Alzheimer is de bekendste soort. ,,Mannen krijgen iets minder vaak dementie 1 op de 7 dan vrouwen 1 op de 3. Dit komt deels omdat vrouwen ouder worden dan mannen. Met de leeftijd neemt de kans op dementie toe. Het is een ziekte waar de samenleving niet omheen kan”, aldus Alzheimer Nederland. 

RISICOFACTOREN 

In de meeste gevallen is dementie niet erfelijk maar heeft het te maken met risicofactoren. Hierover gaat de campagne van de GGD Utrecht (GGDrU) ‘We zijn zelf het medicijn’. De GGD noemt tien beïnvloedbare risico factoren voor dementie. ,,Dit zijn een hoge bloeddruk, overgewicht, alcohol, suikerziekte, verhoogd cholesterol, ongezonde voeding, weinig bewegen, weinig nieuwe dingen leren en weinig sociale contacten. Wetenschappers denken dat tot dertig procent van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven.” Aansluitend bij de risicofactoren geeft de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ dan ook drie leefstijladviezen: Eet gezond, beweeg regelmatig en blijf nieuwsgierig.

MANTELZORGERS

Naast het aantal mensen met dementie neemt ook het aantal mantelzorgers toe. De meeste mantelzorgers zijn vrouwen. Mantelzorger zijn is intensief. Het is goed om als mantelzorger tijdig ondersteuning te vragen als dit nodig is. Deze ondersteuning kunnen mantelzorgers krijgen via indebuurt033.

DEMENTIEVRIENDELIJKE WIJK

Op Wereld Alzheimer dag is door Wethouder Paffen de wijk Kattenbroek benoemd tot eerste dementievriendelijke wijk in Amersfoort. Het project Kattenbroek dementievriendelijke wijk is erop gericht wijkbewoners helpen goed om te gaan met mensen met dementie. Dit gebeurt door trainingen door Samen dementievriendelijk. Met huidige campagne ‘We zijn zelf het medicijn’, wil GGD Utrecht mensen stimuleren om dementievriendelijk voor zichzelf te zijn en zo de kans op dementie te verkleinen. Suzette Engels apotheker van Apotheek Kattenbroek en Anja Samuel voorzitter van het wijknetwerkouderen in Kattenbroek in samenwerking met de GGDrU zijn de organisatoren achter deze campagne weken. Maar niet alleen de apotheek doet mee, ook Huisartsenpraktijk Kattenbroek, de tandartsenpraktijk, de fysiopraktijken, de diëtistenpraktijk de medisch pedicure, de thuiszorgorganisaties die werkzaam zijn in de wijk en Indebuurt033.  

MAGAZINE

In de maand november krijgen alle 70-plussers in Kattenbroek het magazine ‘Vitaal Ouder in Kattenbroek’ in de bus waarin alle informatie te vinden is. Om mensen een steuntje in de rug te geven is het leefstijlloket in apotheek Kattenbroek tot eind december geopend. Hiervan kan gratis gebruik gemaakt worden.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie