Alinda Dersjant met de zonneauto Nuna 12
Alinda Dersjant met de zonneauto Nuna 12 Hans-Peter van Velthoven & Jorrit Lousberg

Bosbranden hinderen Alinda Dersjant uit Amersfoort tijdens wereldkampioenschappen

23 oktober 2023 om 11:00 Mensen

AMERSFOORT Bij de aftrap van de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen, stond Alinda uit Amersfoort  weer voor een grote bosbrand langs de route. Vorige week werd om dezelfde reden al een testdag afgelast. Het lijkt erop dat deze branden belangrijk worden in de strijd om de wereldtitel. 

Vandaag hoefde de race niet te worden stilgelegd. Na de eerste dag staan de Delftse studenten van het Brunel Solar Team op de tweede plek, direct achter de wereldkampioenen uit België.

INTENS


Het ‘bushfire season’ is in volle gang  in Australië; het land wordt geteisterd door bosbranden. Ook Alinda die vandaag begon aan haar reis door de ‘outback’ wordt ermee geconfronteerd. Een indrukwekkende ervaring, aldus technisch manager Alinda Dersjant: ,,Het is niet ongebruikelijk om rook tegen te komen, maar deze keer was het opvallend intens. We merkten de rook al vanaf een paar kilometer afstand, wat resulteerde in een snelle verslechtering van het zicht. Plotseling zag ik in de verte ook vlammen. Het was zeer aangrijpend om dit van zo dichtbij te beleven.”


PROTOCOLLEN

De bosbranden benadrukken het belang van de strikte protocollen die gelden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Deze protocollen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle teamleden en coureurs in veiligheid kunnen worden gebracht in geval van een dreigende situatie. Daarbij heeft het team voortdurend nauw contact met de organisatie van het evenement. De Bridgestone World Solar Challenge heeft een aantal zogenaamde ‘safety officers’ die met de route meerijden om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

NOG MEER OBSTAKELS

Na een vlotte start op de eerste dag werden de leden van het Brunel Solar Team uit Delft op de tweede dag geconfronteerd met obstakels, waarbij een verkeerslicht een cruciale rol speelde. Hierdoor moesten ze zelfs hun tweede plaats in het klassement opgeven. In de komende dagen zal het team tot het uiterste moeten gaan om nog kans te maken op de wereldtitel.

Al snel na de start van dag twee liep het team tegen de eerste uitdaging aan: een stoplicht bij wegwerkzaamheden. Een aantal teamleden van Alinda werden vooruit gestuurd om te timen wanneer het stoplicht op groen zou staan: Aldus Alinda Dersjant: ,,Deze stoplichten zijn een belangrijke strategische uitdaging, maar bieden ook een kans. In de perfecte situatie zijn de lichten groen wanneer zonneauto Nuna 12 eraan komt, zodat stoppen niet nodig is. Stoppen betekent namelijk niet alleen tijdverlies, maar ook verspilling van waardevolle energie door te remmen.” Helaas kwam de zonneauto net iets te vroeg bij het stoplicht aan, en stond het team een halve minuut voor het stoplicht te wachten. Een kostbare fout, niet veel later reed de zonneauto van het Twentse team zonder remmen soepel door groen.

Alinda: ,,Hoewel het moeilijk is om ingehaald te worden, moeten we in gedachten houden dat dit pas dag twee is en de race is nog lang niet voorbij. Ik heb er vertrouwen in dat onze strategie de juiste is.”

CHAOTISCHE START

Vanochtend om 8 uur stipt begon de eerste zonneauto aan de ruim 3000 kilometer lange challenge. Dag één staat vaak in het teken van het zoeken naar inhaalmogelijkheden. In de eerste kilometers van de route is inhalen erg lastig. De Stuart Highway, het strijdtoneel van de World Solar Challenge, is namelijk op de meeste stukken slechts éénbaans. Teams moeten niet alleen rekening houden met andere zonneauto’s, maar ook met zogeheten ‘road trains’, vrachtwagens van soms wel vijftig meter lang. Op dag één slaagde Alinda samen met haar teamgenoten erin om één positie te stijgen in het klassement door het Duitse team uit Aken in te halen. Het team heeft nu zo’n 750 kilometer afgelegd.

Alles op alles Amersfoortse Alinda staat op dit moment op de tweede plek, met alleen het Belgische team voor zich. De huidige wereldkampioenen bleven vandaag nog buiten handbereik, met een voorsprong van 22 kilometer. Alina Dersjant: ,,We staan nu op de tweede positie, wat een goed begin is, maar we zijn vasthoudend zijn om de eerste positie te behalen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie