Oude politieboten in de Eemhaven bij de Koppelpoort
Oude politieboten in de Eemhaven bij de Koppelpoort Rinus van Denderen

Veel ex-politieboten voor anker in de Eemhaven door Schottelweekend

20 mei 2023 om 08:22 Mensen

AMERSFOORT In de Eemhaven voor de Koppelpoort lagen veel ex-politieboten voor anker op 18 en 19 mei. Het bleek om een ‘Schottelweekend’ te gaan. Enkele schippers gaven aan dat het om een reünie ging.

De meeste ex-politieboten hebben een schottel aandrijving. Dat betekent dat iedere boot een links- en een rechtsdraaiende schroef heeft. De Schottel is draaibaar tot 90 graden naar beide zijden. De schippers waren afkomstig van Vereniging De Schottelboot. Het doel van die vereniging is het behoud van (ex)patrouille-vaartuigen voorzien van een schottelaandrijving en de specifieke kennis, welke benodigd is voor het varen met genoemde vaartuigen alsmede het behoud van analoog aan de patrouille-vaartuigen gebouwde andere vaartuigen voorzien van een schottelaandrijving.

Met de bouw van dit type patrouilleboot werd in 1940 in Amsterdam begonnen. Maar kort na het uitbreken van de oorlog zijn de rompen afgezonken om te voorkomen dat ze in handen van de bezetter kwamen. In 1945 zijn ze weer boven water gehaald en afgebouwd.

BONTE VERZAMELING Van de mensen die op deze scherpen dienst hebben gedaan zijn er nog veel in leven. Deze oud-dienders en scheepseigenaren worden ook vaak uitgenodigd. Het is niet alleen een tochtje naar Amersfoort maar er wordt een leerzame bijeenkomst van gemaakt. Zo doen ze een wandeling door de stad, gaan ze uit eten en kletsen ze vooral met elkaar. ,,We komen een keer per jaar bijeen en dit jaar hebben we dat in deze mooie Eemhaven georganiseerd. Een mooie plaats om oude verhalen naar boven te halen in een mooie oude haven”, zo vertelde een schipper. Er ligt een bonte verzameling van deze politieboten in de haven. Er zijn nog honderdvijftig tot tweehonderd van deze boten ,,in de vaart”. De verwachting is dat ze zaterdag 20 mei weer wegvaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie