De 37-jarige Anouk Brinkman heeft jarenlang haar haren geverfd om te verbergen dat ze al op jonge leeftijd grijs wordt.
De 37-jarige Anouk Brinkman heeft jarenlang haar haren geverfd om te verbergen dat ze al op jonge leeftijd grijs wordt. Charella Hulsbosch

Tijdschrift voor vrouwen die hun grijze lokken omarmen

29 januari 2020 om 10:30 Mensen

AMERSFOORT De Amersfoortse Anouk Brinkman (37) wordt grijs rond haar twintigste. Ze is één van de initiatiefnemers van een tijdschrift dat onlangs uitkwam, vol met vrouwen die hun grijze lokken omarmen. Maar het blad is meer dan dat. ,,Het niet meer verven van grijs haar is een gespreksstarter voor heel veel thema's in onze maatschappij."

Charella Hulsbosch

De 37-jarige Anouk Brinkman heeft jarenlang haar haren geverfd om te verbergen dat ze al op jonge leeftijd grijs wordt. Door een gezamenlijke kennis wordt ze een tijd geleden gekoppeld aan Marcella Veldhuis-Andringa. Beiden hebben ze het idee iets te willen doen met vrouwen die hun grijze lokken omarmen: Anouk vanuit haar journalistieke achtergrond en Marcella vanuit haar werk als stijlinspirator. Na een brainstorm volgt al gauw een concreet plan. ,,Voor we het wisten hadden we fotograaf Henk Bleeker aan de lijn. Hij kent Marcella uit de fashionwereld en had haar oproep op Facebook gezien, hij had wel interesse om de foto's te maken bij ons project", vertelt Brinkman.

Via eigen netwerk en social media vinden ze twintig vrouwen met verschillende haartypen en diverse etnische achtergronden. ,,Het zijn niet de modellen die je normaal ziet. Vrouwen met grijs haar van mijn leeftijd zul je niet gauw in een campagne zien. Het is net of ze niet bestaan, want je ziet ze ook vaak niet in het straatbeeld omdat ze de haren verven." De vrouwen zijn van alle leeftijden, om te laten zien dat grijs haar niet per se iets is waar je alleen op latere leeftijd mee te maken krijgt.

Het oorspronkelijke idee is een e-book met streetfoto's, maar de dames pakken het nog groter aan en zo ontstaat het idee voor tijdschrift Gorgeous Grey. Naast een fotograaf schakelen ze ook couturier Ronald Kolk in om te helpen bij de styling. Na een succesvolle crowdfunding volgt een fotoshoot en een hoop interviews voor Anouk. ,,Het leuke vind ik dat we begonnen te praten over haar verven en uitgroei bijwerken. Dat lijkt oppervlakkig, maar het laten uitgroeien van je haar is eigenlijk een metafoor voor een proces van bewust worden van jezelf. Van te voren wisten we dat we het wilde hebben over authenticiteit en jezelf laten zien, maar dat dit zulke inspirerende verhalen zou opleveren had ik nooit verwacht."

Het niet meer verven van grijs haar is een gespreksstarterZelf verfde Brinkman tot haar vierendertigste haar haren. ,,Ik ben opgegroeid met vrouwen die hun haar kleurden. Als kind keek ik wel eens naar oude foto's van mijn moeder en dan vond ik het jammer dat ze haar haren verfde, maar ze zei dan altijd 'ik ben al grijs'. Daar ben ik ook in meegegaan, maar in het begin verfde ik het ook gewoon omdat ik het leuk vond", vertelt ze. Als haar moeder ernstig ziek wordt en komt te overlijden, komt daar verandering in. ,,Toen mijn moeder opgebaard lag, had ze uitgroei. Ik heb met mascara geprobeerd die uitgroei bij te werken en weet nog dat ik me afvroeg: 'Waarom ben ik dit eigenlijk aan het doen?'. Ik moest er toen ook een beetje om lachen, maar het is voor mij wel een ommekeer geweest. In het jaar daarna begon het verven me tegen te staan." Brinkman zoekt in die tijd online naar foto's van vrouwen van haar leeftijd met grijs haar en komt ook wat verhalen tegen van vrouwen die hun ervaringen delen. Dat maakt dat de Amersfoortse uiteindelijk definitief stopt met verven.

Vrouwen met grijs haar van mijn leeftijd zul je niet gauw in een campagne zien. Het is net of ze niet bestaan.Het kost Brinkman twee jaar om de laatste verf uit te laten groeien. ,,Marcella is al tien jaar geleden gestopt met verven. Voor ons is het al zo'n vanzelfsprekendheid dat je niet verft, dat we bijna vergeten hoe bijzonder dit kan zijn voor iemand die al deze verhalen nu leest. De vrouwen die er in staan, zijn een soort van pioniers die de transformatie al hebben ondergaan."

Maar het tijdschrift is geen boekwerk met tips over hoe je haar het best kunt laten uitgroeien, benadrukt de journaliste. ,,De interviews kunnen je inspireren om je haar te laten uitgroeien, een vergeten hobby te omarmen of om je baan op te zeggen. Iedereen komt wel op een punt waarbij je meer wil doen wat jij zelf wil, daar gaat het over. "

Het magazine is online verkrijgbaar via www.gorgeousgrey.world of bij Blur in de Mooierstraat.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie