De TU Delft zonneboot in actie tijdens de Monaco Solar Spot One race in 2018.
De TU Delft zonneboot in actie tijdens de Monaco Solar Spot One race in 2018. Solar Boat Team 2018

Amersfoorter Victor Verbist bouwt boot op zonne-energie

4 november 2019 om 11:31 Mensen

AMERSFOORT Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft ontwerpen, bouwen en testen in de komende twaalf maanden een nieuwe zonneboot. De uit Amersfoort afkomstige Victor Verbist maakt samen met twintig Delftse studenten onderdeel uit van het pioniersteam.

Het Solar Boat Team brengt tien jaar ervaring met draagvleugels samen in een nieuwe boot. Hiermee is het team van plan komende zomer de Solar Spot One race competitie, het grootste wereldkampioenschap voor zonneboten in Europa, te winnen en zo wereldkampioen op alle wateren te worden.

Verbist is na zijn tijd op middelbare school  Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt  begonnen aan de bachelor Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde in Delft. Dit jaar versterkt hij het nieuwe team als Chief Electronics. Hij is eindverantwoordelijk voor alle elektronica in de boot.  De Amersfoorter laat zien hoe belangrijk het is om efficiënt met energie om te gaan. 

WERELDKAMPIOEN Afgelopen juli is het TU Delft Solar Boat Team wereldkampioen geworden op de Middellandse Zee in Monaco. Ze zijn daarmee het eerste Nederlandse team dat met een zonneboot op open zee heeft geracet. Tijdens de wedstrijd hebben ze niet alleen andere zonneboten verslagen, maar ook elektrische speedboten. Dit jaar gaan de studenten een nieuwe uitdaging aan in de Solar Sport One competitie. Er is een nieuwe klasse gevormd in een van de oudste en meest prestigieuze wedstrijden voor zonneboten in Europa. ,,Met deze wedstrijd willen we laten zien dat wij als studenten op het hoogste niveau kunnen presteren", aldus Team Manager Lena de Rouw.

De competitie bestaat uit verschillende onderdelen, variërend van slalom, endurance en sprintraces in Nederland en Monaco. Om te winnen moeten de studenten gemiddeld de snelste tijd neerzetten bij alle twintig onderdelen.

Victor Verbist.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie