De Catharina Soomersprijs 2023 is dit jaar uitgereikt aan Gezelligheid AZC Amersfoort.
De Catharina Soomersprijs 2023 is dit jaar uitgereikt aan Gezelligheid AZC Amersfoort. Ewerdt Heideman/Smulders AV
Video

Catharina Soomersprijs 2023 uitgereikt aan Gezelligheid AZC Amersfoort

11 december 2023 om 16:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Stichting Het Burgerweeshuis looft eens in de drie jaar de Catharina Soomersprijs uit voor een bijzonder Amersfoorts project voor kinderen in achterstandssituaties. Dit jaar konden organisaties tot 1 november een project insturen om mee te dingen naar de prijs. De winnaar van de Catharina Soomersprijs werd afgelopen woensdag bekendgemaakt. De prijs, een geldbedrag van 1500 euro, gaat naar Gezelligheid AZC Amersfoort. Marja van Santen en Marijke Visser, vrijwilligers; de ‘oma’s’ van het AZC namen de prijs in ontvangst.  

De jury bestond uit de voorzitter van de stichting, de heer Aart Veldhuizen, mevrouw Reinet Bouma, bestuurslid van de stichting en wethouder van de gemeente Amersfoort, mevrouw Aboyaakoub- Akkouh die de prijs uitreikte.  

CATHARINA SOOMERS 

Door een gift van een rijke weduwe, Catharina Soomers, kon in het jaar 1550 de Stichting Het Burgerweeshuis worden opgericht. Er kwam een opvangtehuis waarin ook onderwijs en   werkbegeleiding werden verzorgd voor kinderen zonder ouders. Het oorspronkelijke weeshuis bestaat sinds 1932 niet meer, maar de stichting ondersteunt nog steeds financieel Amersfoortse weeskinderen of kinderen uit eenoudergezinnen die in de knel zitten of dreigen te raken. Een aantal keren per jaar ontvangen zij een bedrag voor hun verjaardag, voor kleedgeld, vakantiegeld en een decemberuitkering. Daarnaast wordt de gezinnen de mogelijkheid geboden een week op vakantie te gaan.  

Regelmatig krijgt de stichting ook aanvragen van instellingen die zich bezighouden met de zorg voor kinderen uit Amersfoort in achterstandssituaties. Om deze instellingen een hart onder de riem te  steken, reikt het Burgerweeshuis eens in de drie jaar (sinds 2012) de Catharina Soomersprijs uit. Het bedrag is net zo groot als de oorspronkelijke schenking van Catharina Soomers om het weeshuis op te richten, namelijk 1.500 euro. Instellingen die een bijzonder project organiseren voor kinderen in de knel of in achterstandssituaties kunnen een aanvraag doen en meedingen naar deze prijs. Het moet gaan om kinderen uit de stad Amersfoort. Over drie jaar, in 2026, wordt de prijs weer uitgereikt. 

Cameraman Ewerdt Heideman maakte, in samenwerking met Smulders AV, een videoverslag van de uitreiking.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie