
Inzet ‘susteam’ vooral nodig bij alcohol- en drugsmisbruik op de Hof en in de Lavendelstraat
22 september 2023 om 17:54 MaatschappelijkAMERSFOORT De meeste incidenten en meldingen tijdens de uitgaansnacht in Amersfoort vinden plaats in de Lavendelstraat en op de Hof. Het gaat daarbij meestal om alcohol- en drugsmisbruik. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Veilige Steden, de organisatie achter het zogeheten susteam dat opstootjes in de kiem moet smoren.
De incidenten worden door het team vastgelegd in een app. Op een kaartje is te zien dat het met name op de Hof en in de Lavendelstraat onrustig is. Het meest druk is men met het aanspreken van openbaar alcohol- en drugsgebruik (28%). Het gebied rondom het Lieve Vrouwkerkhof is ook een hotspot. Maar de cafés sluiten hier om 01:00 uur. Bij Grillroom Chapelin is de meeste overlast/onrust. Het algemene beeld is dat het op zaterdag iets drukker is dan op vrijdag.
PRIL VERSLAG
De zogenoemde susteams zijn sinds 27 januari te vinden in het uitgaansleven van Amersfoort. Zij begeleiden het uitgaanspubliek door te corrigeren en te wijzen op de (gedrags)regels tijdens het uitgaan. Op die manier moet overlast zoveel mogelijk voorkomen worden.
Eind april leverde Stichting Veilige Steden, de organisatie waaruit het susteam wordt ingezet, een rapportage op. De stichting zegt in de rapportage tevreden te zijn over de werkwijze als het gaat om alcohol- en drugsmisbruik. ‘Hoewel dit verslag slechts dertien weken beslaat is nu al te zeggen dat de response goed te noemen is. De vriendelijke manier van aanspreken werkt.’
Het susteam ondersteunt ook regelmatig portiers in het gebied Hof / Lavendelstraat. Meestal gaat het om een weigering om iemand binnen te laten. Hierover wordt het volgende geschreven: ‘De samenwerking met de portiers verloopt goed. De aanpak is om de persoon/personen zo snel mogelijk weg te begeleiden. Naarmate de afstand groter wordt neemt de woede meestal af. En een luisterend oor helpt daarbij.’ Verder wordt gemeld dat het opvallend vaak om ‘dames/meisjes’ gaat die zich misdragen.
Wanneer iemand een horecagelegenheid wordt uitgezet of bij een opstootje wordt de politie ingeschakeld. Het susteam ondersteunt dan bij de hulpdiensten. Dit incidenttype is 61 keer geregistreerd. In 85% van de gevallen ging het om het gebied Hof/Lavendelstraat. Het betrof meestal politie en in drie gevallen een ambulance. ‘Wij laten het dan aan de politie over en zorgen voor de afscherming van de politie zodat omstanders zich er niet mee bemoeien.’
Harde kern
Tenslotte wijst de stichting erop dat er een harde kern is van ongeveer vijftien tot twintig individuen die problemen geven in het uitgaansgebied. ‘Deze groep bestaat voor een groot deel uit mensen met een migratieachtergrond, Marokkaans en Turks. Aangevuld met autochtonen. Om deze groep heen zit ook een grote groep meelopers.’
In een bericht aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat bewoners graag ook inzet willen in het gebied rondom de horecapleinen. Het gemeentebestuur leidt uit de rapportage af dat de inzet van het susteam het hardst nodig in de uitgaansgebieden, maar dat het gebied eromheen niet wordt vergeten. De raad wordt binnenkort via een raadvoorstel gevraagd om met een bijdrage via de coronamiddelen het susteam ook voor 2024 te financieren.
(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33, een samenwerking tussen De Stad Amersfoort, De Stadsbron en RTV Utrecht.)