Wethouder Rutger Dijksterhuis ondertekende namens de gemeente Amersfoort. Burgemeester Bolsius verleende morele bijstand.
Wethouder Rutger Dijksterhuis ondertekende namens de gemeente Amersfoort. Burgemeester Bolsius verleende morele bijstand. Geeske Stoker

Amersfoort tekent alliantieverklaring samenwerking Utrechtse Heuvelrug

31 maart 2023 om 16:14 Maatschappelijk

REGIO De Provincie Utrecht, het ministerie van Defensie, de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, het waterschap Vallei en Veluwe en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden ondertekenden vandaag (vrijdag 31 maart) een alliantieovereenkomst in het Nationaal Militair Museum. Wethouder Rutger Dijksterhuis ondertekende namens de gemeente Amersfoort. 

Met deze samenwerking onderstrepen de gebiedspartners een gezamenlijke inzet om te onderzoeken wat de beste toekomstbestendige keuzes zijn voor de opgaven in het gebied tussen Amersfoort en Zeist. Voor Leusden betreft het gebied de huidige tankwerkplaats en het militair oefenterrein Leusderheide.

Centreren

Defensie wil in de omgeving Soesterberg haar logistieke en operationele eenheden centreren. De partijen werken samen om belangrijke thema’s zoals het beschermen van de natuur, klimaatbestendigheid, voldoende woningen en goede bereikbaarheid in het gebied een plek te geven. De optelsom van opgaven die er liggen bij de verschillende partijen is groter dan de beschikbare ruimte. Daarom moet worden gekeken naar slimme oplossingen en koppelkansen.

In juni 2021 hebben de gemeenten Amersfoort, Leusden en Soest en Defensie al een intentieverklaring getekend voor de ‘green & social deal’. De alliantieverklaring ‘Gebiedsopgaven A tot Z’ is een volgende stap in een samenwerking.

Staatssecretaris

De alliantieverklaring werd getekend door de staatssecretaris van Defensie (Christophe van der Maat; op de foto zittend aan de middelste tafel), de betrokken gedeputeerde van de Provincie Utrecht (Huib van Essen; zittend geheel links), de heemraden (waaronder Leusdenaar Frans ter Maten, zittend tweede van rechts) en de verantwoordelijk wethouders (waaronder Rutger Dijksterhuis) van de gemeenten in aanwezigheid van alle burgemeesters (waaronder Bouwmeester van Leusden en Bolsius van Amersfoort) en de Commissaris van de Koning Oosters (staand uiterst links op de foto).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie