Hedwig Mensink raapt regelmatig afval voor HelemaalGroen.
Hedwig Mensink raapt regelmatig afval voor HelemaalGroen. Stichting HelemaalGroen

Hedwig raapt afval met de Helemaal Groen app

31 december 2022 om 08:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Hedwig Mensink (55) woont in Amersfoort en werkt bij een groothandel in etalagemateriaal in Amsterdam. Als kind wandelde ze veel met haar gezin in de natuur en werd alle afval meegenomen. ,,We zijn geen zwijnen”, zei pa dan. Bij de kinderboerderij stond bij de herten ‘Wilt u dat wij blijven leven, ons dan geen plastic zakken geven’, daar denkt ze aan als ze weer iets opraapt. Mensink is dol op de natuur en wil die graag schoonhouden, het milieu ligt haar na aan het hart. Ze raapt regelmatig afval op, soms één stuk, soms 1 km, maar ook wel eens meer dan 10 km.  

Toen ze in de Panda van het Wereld Natuurfonds las over de HelemaalGroen app werd ze helemaal enthousiast, het was precies wat ze zocht. Als fan van de app promoot ze die bij iedereen die het wil horen. ,,Het is zó praktisch te kunnen zien waar iemand anders gelopen heeft, dan kan ik dat deel overslaan.”

RINGSLANG Als missie houdt Mensink het moerasgebied Hooglandsedijk HelemaalGroen. Met wat geluk komt ze tijdens een schoonmaakactie daar de winterkoning of ijsvogel tegen. Of wellicht de ringslang, die leeft er ook. Door het speuren naar afval ziet ze zoveel meer, bijvoorbeeld bijzondere paddenstoelen. Ondertussen geniet ze van de complimenten die ze krijgt en brengt haar aanstekelijke enthousiasme op anderen over. Zo werden haar zussen, een buurvrouw en een collega al blij en actief met de app. 

GRIJPER Bij de gemeente https://www.amersfoortduurzaam.nl/zwerfafval/default.aspx kan een grijper aangevraagd worden. Hedwig stopt haar geraapte afval in bakken die ze onderweg tegenkomt, grote meldingen doet ze via de MijnGemeente-app.

In 2022 zijn al 215.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer uit de Achterhoek gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. De gemeente Amersfoort telt 88 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. Dit jaar is 233 kilometer schoongemaakt, waarvan meer dan de helft door Mensink.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken in een app: (app.helemaalgroen.nl). Gebruikers activeren de app wanneer ze beginnen met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de circa 11.430 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Kijk voor meer informatie op: www.helemaalgroen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie