Minister Carola Schouten is op 12 november aanwezig bij de Conferentie Kinderarmoede in de Xaveriuskerk in Amersfoort.
Minister Carola Schouten is op 12 november aanwezig bij de Conferentie Kinderarmoede in de Xaveriuskerk in Amersfoort. RVD, Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Conferentie over kinderarmoede met Minister Schouten

4 november 2022 om 10:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Minister Carola Schouten van Armoedebestrijding zal op zaterdag 12 november tijdens de Conferentie Kinderarmoede in de Sint Franciscus Xaveriuskerk met bezoekers in gesprek gaan.  

Honderdduizenden Nederlanders leven al jaren in armoede, waaronder ongeveer 220.000 kinderen. Hun aantal neemt onder andere door inflatie en de stijgende energieprijzen alleen maar toe. Een groeiende groep ouders slaagt er niet in een veilige basis voor hun kinderen te creëren.

28 EURO PER WEEK Over deze verontrustende ontwikkelingen, waarachter zich veel menselijk leed verbergt, zal de Rotterdamse armoedeactivist Vanessa Umboh op de conferentie een beeld schetsen. In haar boek ‘Moeder van 40.000 kinderen’, dat eerder dit jaar verscheen, vertelt ze over de enorme persoonlijke gevolgen van kinderarmoede, zoals stress en schaamte. Umboh weet waar ze over praat; na een ontslag belandde ze in de bijstand en leefde ze drieënhalf jaar op een budget van 28 euro per week. Al jaren trekt ze ten strijde tegen het Nederlandse en specifieker het Rotterdamse armoedebeleid.

BESCHAAFD LAND Vragen waar minister Carola Schouten onder andere op in zal gaan, zijn: Hoe ziet een eerlijke verdeling van welvaart er eigenlijk uit? Kunnen we van de politiek in een beschaafd land als Nederland verwachten dat ze een einde maakt aan armoede? Of huldigen we de opvatting dat ‘de armen altijd met ons zullen zijn’? Twee andere sprekers, de Amersfoortse wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh en diaconaal opbouwwerker Jennie Harmelink, zullen nader ingaan op de Amersfoortse actualiteit.

In een soort College Tour-achtige setting is er tijdens de conferentie alle gelegenheid om minister Schouten en armoedeactivist Umboh het vuur na aan de schenen te leggen. Ten slotte wordt er nagedacht over de vraag hoe iedereen een steentje kan bijdragen om kinderarmoede te bestrijden of verzachten.

TIJS VAN DEN BRINK Dagvoorzitter tijdens de armoedeconferentie is presentator Tijs van den Brink. Muzikale omlijsting is er van spoken word-artiest Michline Plukker en pianist Martin Lorijn. De conferentie wordt belegd door het Spiritueel Cultureel Centrum, verbonden aan de Sint Franciscus Xaveriuskerk, in samenwerking met de Raad van Kerken Amersfoort en de JIP Foundation, dat projecten ondersteunt die het welzijn van kinderen beogen te bevorderen. Het programma duurt van 10.30 tot 12.30 uur. De deuren gaan om 10.00 uur open. Aanmelden voor de conferentie kan via secretariaatscc@gmail.com.


door Jasper van den Bovenkamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie