Wolf nog altijd bezig aan opmars in Nederland

22 jun, 08:00 Maatschappelijk
ANP
In de gemeenten Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp liep de wolf door de bebouwde kom.
In de gemeenten Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp liep de wolf door de bebouwde kom.

AMERSFOORT Wolven vinden steeds meer hun weg naar Nederland. Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder deze roofdieren zijn vier paren die mogelijk later dit jaar weer welpen krijgen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden minimaal elf zwerfwolven door het land getrokken. Dat blijkt uit de vorige week verschenen tussenrapportage van BIJ12, een organisatie die voor de provincies onder meer de wolvenschade afhandelt.

,,We zien meer nieuwe wolven”, steekt Christian Jansen van BIJ12 van wal. Zo zijn het afgelopen voorjaar twee nieuwe welpen waargenomen op de Veluwe, het gebied dat erg sterk door wolven bezet wordt. ,,Mogelijk volgt er de aankomende periode weer nieuws over nieuwe welpen in ons land.

Met de toename van het aantal wolven is niet iedereen even blij. Zo vallen wolven onder meer het vee van boeren aan. Vooral schapen zijn het slachtoffer. ,,Dit roept roept logischerwijs veel emoties bij boeren op”, zegt Josephine Stellingwerf van boerenorganisatie LTO. 

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.