Afbeelding
Ewerdt Heideman/Smulders AV
Video

Herdenking van gestorven vluchtelingen aan Europese grenzen

29 juni 2021 om 09:21 Maatschappelijk

AMERSFOORT Zes Amersfoortse vrouwen hielden vorige week een herdenking aan het Burgemeester Brouwerplantsoen. Ze deden mee aan de actie ‘44.000 Namen’ van organisatie MiGreat en herdenken zo honderd namen van mensen die zijn gevlucht en omkwamen aan de Europese grenzen. 

Eerder sprak de Stad Amersfoort al met Dagmar Holtman, Diggy Dex en Semir Abduselam over de herdenking. Dat artikel lees je hier. Met deze Europese actie, die de hele maand juni duurt, worden de meer dan 44.000 doden herdacht die sinds 1993 vielen aan de Europese grenzen. Naast Amersfoort zijn er herdenkingen in Utrecht, Amsterdam, Groningen, Bennekom, Den Haag en ook in Polen, Roemenië en Griekenland.

Dagmar Holtman, organisator van deze herdenking in Amersfoort, vertelt wat haar beweegt om deze actie te organiseren: ,,Ik zag de 4 mei-lezing van Roxane van Iperen, waarin ze de vraag stelt ‘Wist je ervan?’. In haar speech had dat betrekking op gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu vinden er verschikkingen plaats, en wel aan de Europese grenzen. Met dank aan het hardvochtige Europese asiel- en immigratiebeleid. Moeders, vaders, zoons en dochters verdrinken, worden vermoord of raken vermist. In 2019 ben ik op Lesbos geweest om daar in een vluchtelingenkamp te helpen en sindsdien ben ik ervan overtuigd dat wij als welvarende wereldburgers de plicht hebben om te zorgen dat iedereen in veiligheid kan leven.”


Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie