Afbeelding
Annemiek Brumsteede

‘Ik werd helaas geen docent, maar bij Kei TV kwam mijn droom toch uit’

30 mei 2021 om 07:49 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van jeugddromen.

Annemiek Brumsteede

,,Van jongs af aan wilde ik docent worden. Dat is door omstandigheden helaas niet gelukt. Maar als ik nu kijk naar mijn vrijwilligerswerk bij Kei TV, dan doe ik eigenlijk toch waarvan ik altijd heb gedroomd.” Aan het woord is de 28-jarige Alexander van Berge Henegouwen. Hij begon drieënhalf jaar geleden aan een reïntegratietraject bij Kei TV en begeleidt nu zelf deelnemers.

DOORSTROOM Kei TV is een zorg- en mediabedrijf dat plek biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alexander: ,,We zetten samen met de deelnemers projecten op die we geregeld online plaatsen. Stapsgewijs proberen we ze vaardigheden bij te brengen waarmee ze misschien kunnen doorstromen naar een andere werkplek of opleiding. Anderen blijven langer hier, dat hangt af van wat ze zelf willen en wat voor hen haalbaar is.”

In plaats van dat ik ze rekenen en taal leer, leer ik ze hier wat socialer te zijn in het team, of hoe ze een video-edit moeten maken

Een project bij Kei TV kan van alles zijn, vertelt Alexander: ,,Van het filmen van een reportage in de lokale koffiezaak zijn, tot het maken van een fotocollage, bijvoorbeeld bij de Muurhuizen of in een van de parken van Amersfoort. We maken ook weleens een sketch met de mensen hier op kantoor. En laatst gingen de terrassen weer voor het eerst open, dat was een hele happening natuurlijk. Wij zijn daar toen heen gegaan met een cameraploeg.”

RUGZAK Terug op kantoor bewerken de deelnemers hun materiaal en vaak is het eindproduct te zien op een van de social mediakanalen van Kei TV. De ene keer helpt Alexander deelnemers met het uitwerken van hun opdrachten. Een andere keer is het meer administratief werk dat gedaan moet worden. Alexander: ,,Geen dag is hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen rugzak en daar moet je op een bepaalde manier mee omgaan. Sommigen hebben bijna geen hulp nodig en met anderen moet je echt gaan zitten om ze stapsgewijs wat bij te brengen. Dus wat ik vroeger wilde doen, mensen iets leren, doe ik hier nu ook. In plaats van dat ik ze rekenen en taal leer, leer ik ze hier wat socialer te zijn in het team, of hoe ze een video-edit moeten maken. De stof is anders, maar de vaardigheden die ik inzet zijn hetzelfde.”

OPBLOEIEN Kei TV draait voor het grootste gedeelte op vrijwilligers, stagiaires en deelnemers. Voor Alexander is het fijn werken bij het lokale mediabedrijf omdat de sfeer er zo goed is. ,,Wat me altijd opvalt”, vertelt Alexander, ,,is dat we hier echt in teamverband werken. We zijn allemaal gelijk en proberen met elkaar een werkwijze te vinden waarbij alle partijen een leuke tijd hebben en tegelijk iets moois maken. En ook als we soms een keer flink moeten doorpakken, blijft het gezellig.”

Natuurlijk zijn er ook weleens dagen bij die wat minder goed verlopen. Alexander: ,,Maar daartegenover staan de momenten dat je iemand die net nieuw is zijn eerste mooie filmpje ziet maken. Als je die persoon dan helemaal ziet opbloeien omdat hij trots is op wat hij gemaakt heeft, dan geeft dat een heel goed gevoel. En of ik nou met administratie bezig ben of met een deelnemer: mijn tijd is altijd nuttig besteed en dat is voor mij het belangrijkste.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie