Afbeelding
Pixabay

Inwoners adviseren gemeente Amersfoort over digitalisering en ethiek

12 mei 2021 om 17:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Inwoners van Amersfoort gaan de gemeente adviseren over ethische kwesties bij digitale technologieën en dataverwerking. Hiervoor wordt de Klankbordgroep Digitalisering & Ethiek opgezet. Het gaat om een proef van een jaar.

Ook in Amersfoort is steeds meer te merken van digitalisering, zoals digitale dienstverlening door de gemeente en telcamera’s in de stad. Digitalisering heeft voordelen, maar kan ook risico’s met zich meebrengen zoals aantasting van de privacy.

AVG ,,Voor digitale en technologische toepassingen waarbij data worden verzameld en verwerkt, werkt de gemeente al volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Vanaf nu kan ze dus als aanvulling de Klankbordgroep Digitalisering & Ethiek om raad vragen. Vooral als ethische aspecten een rol spelen, zoals bij het gebruik van algoritmes”, aldus de gemeente in een persbericht.

Het vormgeven van de klankbordgroep doet de gemeente samen met de inwonersgroep POWER. De twee werkten eerder al samen bij het gebruik van telcamera’s bij de Kamperbinnenpoort.

AFSPIEGELING ,,Bij de samenstelling van de klankbordgroep wordt gestreefd naar een representatieve afspiegeling van de Amersfoortse samenleving. De vraagstukken waarmee de groep zich bezighoudt zijn immers voor alle inwoners van belang”, schrijft de gemeente.

De klankbordgroep is in eerste instantie een proef van een jaar, waarin de werkwijze verder wordt ontwikkeld. Daarna wordt de samenwerking geëvalueerd en besloten of en op welke wijze de samenwerking wordt voortgezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie