Stadhuis 5
Stadhuis 5 Gemeente Amersfoort

Amersfoort sluit aan bij Taalakkoord Werkgevers

4 maart 2021 om 19:50 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort sluit zich aan bij het landelijk Taalakkoord Werkgevers. Gemeentesecretaris Nico Kamphorst nam het certificaat hiervoor woensdag digitaal in ontvangst. Daarmee laat de gemeente zien dat zij werkt aan een toegankelijke organisatie voor laaggeletterde werknemers en hen helpt zich op de werkvloer verder te ontwikkelen.

In Amersfoort zijn naar schatting 9.500 laaggeletterde inwoners. De gevolgen van een taalachterstand zijn groot. De gemeente Amersfoort wil dat iedere inwoner mee kan doen in de stad. Zowel in de privésituatie als op de werkvloer. Dat is lastig als je de taal niet goed beheerst.

TAALAKKOORD De gemeente Amersfoort sloot in september al het Taalakkoord Amersfoort. Acht organisaties in de stad zijn samen aan de slag gegaan om laaggeletterden te helpen bij basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en computeren. Daar komt nu de extra aandacht voor laaggeletterde medewerkers bij. Binnen het landelijk Taalakkoord Werkgevers bundelen werkgevers hun krachten en verbeteren ze de taalvaardigheid van hun medewerkers. Ze ontvangen hiervoor een certificaat en formuleren acties op het gebied van taal op de werkvloer.

VIER ACTIES De gemeente Amersfoort wil laaggeletterdheid onder werknemers verminderen door hen toe te leiden naar passend bijscholingsaanbod. Bovendien wil de gemeente de interne communicatie voor hen begrijpelijker maken.

Met vier concrete acties gaat de gemeente dat doen:

Werkgeversbrieven herschrijven
Schrijvers van de werkgeversbrieven volgen een training Schrijven in Duidelijke Taal. Ook worden in 2021 alle formele werkgeversbrieven gecontroleerd op taalniveau B1. Dit taalniveau is voor bijna iedereen begrijpelijk.

Interne communicatie via intranet
Op intranet deelt de organisatie informatie met alle werknemers. Een getrainde web redacteur toetst alle berichten voor ze geplaatst worden en past deze zo nodig aan naar B1- niveau.

Basisvaardigheden onderdeel van duurzame inzetbaarheid
Medewerkers die hun digitale vaardigheden willen vergroten, kunnen deelnemen aan trainingen en een persoonlijk ontwikkelplan maken om de deze basisvaardigheden te vergroten.

Bewustzijn vergroten van medewerkers
De gemeente heeft zich aangesloten bij de landelijke campagne Direct Duidelijk. Hiermee creëren ze bij medewerkers het bewustzijn dat een groot deel van de inwoners moeite heeft met het begrijpen van teksten van de gemeente. Met de training Duidelijke Taal leren zij hoe ze een tekst in duidelijke Nederlandse taal kunnen schrijven. Ook kunnen getrainde communicatieadviseurs teksten controleren.

AANDACHT De gemeente Amersfoort gaat niet alleen zelf aan de slag maar gaat ook andere werkgevers enthousiasmeren om aandacht te besteden aan taal op de werkvloer. 

Bij de digitale overhandiging van het certificaat waren ook Erik de Graaf, landelijk adviseur Leerwerkloketten en Hans Eijsink, projectleider Leerwerkloket regio Amersfoort aanwezig. Zij begeleiden en adviseren werkgevers bij de uitvoering van het Taalakkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie