Afbeelding
Jeroen Somers

Amersfoort verandert in ‘Duckstad’: ‘Ik wilde de mensen een glimlach bezorgen’

7 februari 2021 om 19:52 Maatschappelijk

AMERSFOORT Wie door de binnenstad van Amersfoort is gelopen kan het niet zijn ontgaan; er stonden zo’n honderd sneeuweendjes. Lang was het een raadsel wie deze geplaatst had, maar het antwoord is er nu: Amersfoorter Jeroen Somers. ,,Ik wilde van Amersfoort ‘Duckstad’ maken om mensen een glimlach te bezorgen.”

door Jeroen van der Veer

De 33-jarige heeft een 3D-printer en maakte daarmee de gebruikte eend. Door een al ontworpen constructie moest hij alleen sneeuw tussen de twee halve eendjes drukken en voilà: het sneeuweendje was klaar. ,,Gisteravond heb ik getest in mijn eigen voortuin en het lukte. Vervolgens besloot ik zondag op pad te gaan en in de stad overal en nergens eendjes te plaatsen.”

Hoeveel het er precies zijn, durft Somers niet te zeggen. De Amersfoorter denkt dat minstens honderd. Het leukste van alles vond Somers nog dat hij op social-media een soort van hype zag ontstaan. Personen gingen ermee op de foto, vroegen zich af wie ze had gemaakt en belangrijker: het bezorgden de mensen een lach. ,,En dat was precies mijn doel”, aldus de maker, die geen bepaalde route uitstippelde.

,,Op internet zag ik al mensen spreken van een ‘eendjes-route’ in plaats van de berenroute die tijdens het begin van de corona-crisis ontstond”, aldus Somers. ,,Maar ik had eerlijk gezegd geen route in mijn hoofd. Ik ben gewoon gaan lopen, heb de eendjes gemaakt en geplaatst en ging weer door. Mooi om te zien dat mensen ervan genieten.”

Of er nog meer worden geplaatst, durft de Amersfoorter niet te zeggen. Zo moet hij maandag ‘gewoon’ weer (thuis)werken en daarna wil hij eigenlijk met de beentjes op de bank. ,,Maar”, zegt hij lachend. ,,Misschien ga ik wel even naar buiten.”

Rechts op de foto is te zien waarmee Somers de eendjes maakt.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie