Mevrouw Van de Kooij-Post ontving uit handen van burgemeester Lucas Bolsius het eerste exemplaar.
Mevrouw Van de Kooij-Post ontving uit handen van burgemeester Lucas Bolsius het eerste exemplaar. Simon Lamme / Gemeente Amersfoort

Een hart onder de riem: ‘Een presentje en aandacht voor ouderen’

19 december 2020 om 08:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Een attentietasje met daarin Amersfoortse producten fleurde de dag van de 84-jarige mevrouw Van de Kooij-Post afgelopen donderdag op. Zo’n lichtpuntje zullen de komende maanden nog eens vierduizend Amersfoortse 70-plussers ontvangen. Met het initiatief Actie Hart onder de Riem hopen diverse organisaties de ouderen een glimlach op hun gezicht te bezorgen. Ook wordt er op deze manier extra naar hen omgekeken. ,,Tijdens de coronacrisis zitten ouderen vaker alleen en ligt eenzaamheid op de loer. Op deze manier gaan we het gesprek aan, kijken we of het goed met ze gaat en schakelen we indien nodig door”, zegt Jolanda van Kolfschooten van Indebuurt033.

Op initiatief van Indebuurt033, de Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort en Buurtkamer Binnenstad gaan vrijwilligers, als de regels dit toelaten, tot februari langs de deuren om de attentietasje aan ouderen te overhandigen. De aftrap werd vorige week gegeven bij de mevrouw Van de Kooij-Post, die uit handen van burgemeester Lucas Bolsius het eerste exemplaar ontving. Na de lockdown wordt het uitdelen van de attentietasjes voortgezet.

DONKERE DAGEN Het deed de inwoner van de Breestraat goed, want ze moest eerlijk bekennen dat de donkere dagen door de crisis niet makkelijker worden. Dat werd benadrukt toen ook haar middagje in de Buurtkamer wekenlang wegviel. ,,Mijn vaste uitje op de woensdagmiddag was opeens weg en daardoor zag je amper nog iemand. Iedereen is, terecht, angstig voor het virus. Gelukkig werd ik nog regelmatig gebeld, maar bij sommigen gebeurt dit niet.” 

Daarmee stipt mevrouw Van de Kooij-Post direct aan waarom het initiatief door de bovengenoemde partijen is gestart. Zo krijgen de 70-plussers niet alleen een Amersfoorts ganzenbordspel en een natje en een droogje, maar ook zal er persoonlijk contact, op anderhalve meter, plaatsvinden. Jennie Harmelink, coördinator Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort: ,,Doordat bepaalde activiteiten niet door kunnen gaan, is het nog belangrijker dat we deze doelgroep niet uit het oog verliezen. Met Hart onder het Riem slaan we meerdere vliegen in één klap; je geeft hen een mooi presentje, ziet en spreekt de ouderen en je kunt indien nodig doorpakken.”

NAAR ELKAAR OMKIJKEN ,,Want juist dat is belangrijk”, benadrukt Jolanda van Kolfschooten van Indebuurt033: ,,De vrijwilligers krijgen een lijstje met vragen mee. Aan de hand van de antwoorden wordt beoordeeld of het écht goed met de mensen gaat. Inmiddels krijgen we veel aanvragen van mensen die in hun eigen buurtje de presentjes willen uitdelen en dat is waar we op hoopten. Buurtbewoners kijken daardoor naar elkaar om, komen even achter de voordeur en mocht blijken dat extra hulp van ons noodzakelijk is, dan gaan we dat regelen.”

Mevrouw Van de Kooij-Post juicht het initiatief toe. In het gesprek met de burgemeester werd duidelijk dat het Ganzenbordspel goed terecht is gekomen. ,,Dit ga ik met mijn zoon spelen. Die is gek op spelletjes en komt eerste kerstdag gezellig langs. Wat leuk ook dat het een Amersfoortse editie is. Ik weet zeker dat veel mensen hier heel blij van worden.” De actie Hart onder de Riem wordt gesteund door de gemeente Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius vindt het mooi dat het ‘Wij, Amersfoort-gevoel’ opnieuw wordt benadrukt. ,,De dagen worden korter en dat is voor iedereen een lastige periode. Als mensen op zo’n manier een lichtpuntje voor een ander kunnen zijn, heb ik daar alleen maar waardering voor. Niemand hoort in de put te zitten en daarom is het te hopen dat mevrouw Van de Kooij-Post daar met het ganzenborden ook niet in terecht komt.”

Dit artikel wordt aangeboden door middel van een samenwerking met de Gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie