Afbeelding
Kees Geelhoed

Gemeente doet aangifte en legt renovatie bij Huize Randenbroek definitief stil

3 juli 2020 om 16:37 Maatschappelijk

AMERSFOORT Doordat de eigenaar van het rijksmonumentale pand Huize Randenbroek werkzaamheden heeft verricht die niet mochten, heeft de gemeente besloten de renovatie definitief stil te leggen en aangifte te doen. De werkzaamheden zijn al sinds 15 april 2020 stilgelegd nadat onregelmatigheden werden geconstateerd. Vrijdagmiddag is besloten verdere stappen te ondernemen tegen de huidige eigenaar (Huize Randenbroek B.V.).

door Jeroen van der Veer

Dit alles staat te lezen in een collegebericht die vrijdagmiddag openbaar is geworden. De eigenaar wil het pand gaan gebruiken voor horeca en daarvoor wordt het pand opgeknapt én verbouwd. ,,De verbouwing duurt lang, ook omdat wij al meerdere keren de werkzaamheden hebben moeten stilleggen. De laatste keer is dit gebeurd op 15 april 2020”, staat te lezen in het bericht.

Tijdens het paasweekend is geconstateerd dat een groot deel van de historische kozijnen met schuiframen is verwijderd uit de gevel. Deze kozijnen lagen in stukken gezaagd in een container met bouwafval. De eerstvolgende werkdag zijn de werkzaamheden door de gemeente direct stilgelegd. ,,Het is verboden om zonder omgevingsvergunning het rijksmonument in enig opzicht te wijzigen, bijvoorbeeld door het verwijderen van de historische kozijnen”, is de onderbouwing van verantwoordelijke wethouders Kraanen en Janssen. 

Na verdere inspectie kwam naar voren dat er aan het pand meer veranderd was en dat dit tegen de afspraken is die in de verleende vergunning staat. Hierdoor zijn cultuurhistorische waarden van het rijksmonument verloren zijn gegaan, zegt de gemeente. ,,Daarnaast zijn er ingrepen gedaan die de constructieve stabiliteit van het pand hebben aangetast, waardoor het niet langer voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden in het Bouwbesluit.”

De wethouders noemen de huidige staat van het rijksmonument Huize Randenbroek zorgelijk. ,,De stadsbouwmeester en de subcommissie Erfgoed van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit delen dit standpunt”, gaat men verder in de brief. ,,Zij hebben ons college een brief geschreven waarin ze aangeven dat zij ernstig zijn geschrokken van de staat van de, in sommige aspecten al onherstelbare, teloorgang en verwaarlozing van Huize Randenbroek.” 

De werkzaamheden zijn door middel van een bouw- en sloopstop stilgelegd en daarnaast moet de eigenaar een dwangsom betalen wanneer toch doorgegaan wordt met de werkzaamheden. De gemeente geeft aan wel in gesprek te blijven met de eigenaar. ,,Met hem zijn afspraken gemaakt over het treffen van noodmaatregelen om de stabiliteit van het bouwwerk te herstellen, alsook over het beschermen van monumentale waarden.”

De brief wordt afgesloten met de mededeling dat de gemeente aangifte bij de politie gaat doen vanwege het zonder omgevingsvergunning slopen of in enig opzicht wijzigen van een rijksmonument. ,,Dit is een economisch delict. Het OM zal beslissen of er voldoende grond is om een strafproces te starten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie