Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

D66 wil actieplan tegen discriminatie: ‘Geen zwarte pieten meer’

Maatschappelijk

AMERSFOORT De volledige fractie van de D66 uit Amersfoort wil zich inzetten voor een pilot die anoniem solliciteren binnen het gemeentehuis mogelijk maakt en hoopt daarnaast geen zwarte pieten meer te zien bij de Sinterklaasviering. Dit laat de politieke partij in een verklaring weten waarin het spreekt over racisme. 

door Jeroen van der Veer

Het onderwerp discriminatie staat bij elke politieke partij hoog op de agenda en dat is bij de D66 niet anders. De afgelopen weken is er veel over gesproken en zij komen nu met een actieplan. ,,Voor ons als fractie van D66 Amersfoort draait inclusiviteit niet om black vs white of homo vs hetero of vrouw vs man of grachtengordel vs platteland; het gaat ons erom dat iedere Amersfoorter kan zijn wie ‘ie wil zijn.”

,,Racisme kan niet en past niet in ons denken, maar gaat ook in Amersfoort niet vanzelf weg”, schrijft de partij in een brief. ,,We hebben het zelf gevoeld: in ieder mens schuilen oordelen en vooroordelen. Als we ons niet constant bewust zijn van dat gegeven, bepaalt dat onbewust mee. Dat bewustzijn moet dus beter in onze politieke acties worden verankerd. De nieuwe norm worden. Als 1,5 m de nieuwe afstandsnorm moet zijn, ook al is dit volkomen tegen de natuur van ons mensen in, laat de regenboog dan in ieder geval de nieuwe normale verbinding zijn tussen al die handen die we nu niet mogen vasthouden.”

Mede daarom geeft de partij nu (andermaal)aan zich in te zetten voor een pilot anoniem solliciteren binnen het gemeentehuis. Daarnaast mag er volgens hen geen voorkeuren voor toetreding op de woningmarkt zijn en wil het geen zwarte pieten meer bij de Sinterklaasviering in Amersfoort. Tot slot is het van mening dat de gemeentelijke vertegenwoordigers (boa’s, wijkteams en ambtenaren) nog meer een samenstelling van de Amersfoortse samenleving moet vormen. 

advertentie
advertentie