Afbeelding
AS Media

Gemeente gebruikt RDW-gegevens voor enquete: 'Voelt voor mij niet AVG-proof'

6 juni 2020 om 16:03 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft van 12.000 mensen individuele RDW-gegevens opgevraagd en daar wordt flink over geklaagd. Zo vragen inwoners van de stad zich af of dit niet tegen de wet is. SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. 

door Jeroen van der Veer

Eerder deze maand maakte wethouder Hans Buijtelaar in een collegebericht bekend dat hij de gegevens had opgevraagd om te onderzoeken in welke wijken veel gebruik wordt gemaakt van oudere bromvoertuigen. De adresgegevens waren nodig om hen een enquête te sturen, die inmiddels bij 12.000 bezitters van brommers, snorfietsen of scooter in de brievenbus is gekomen.

,,Na deze enquête willen we in gesprek met enkele inwoners om te achterhalen wat hen kan stimuleren de overstap te maken naar schoon vervoer (e-bike, e-scooter of e-brommer, deelmobiliteit)", schreef Buijtelaar in het college-bericht. Nu de brieven dit weekend in de brievenbussen kwamen, hebben sommigen hun vraagtekens bij de actie. 

,,Ik vind het best raar dat de gemeente zomaar mijn gegevens van de RDW krijgt en dit dan ook nog koppelt aan de wijk waar ik woon. Voelt voor mij niet AVG-proof en wel als profileren", laat een inwoner van de stad weten. 

Ook Jongerman heeft zo haar twijfels en vraagt de gemeente op basis van welke wettelijke of publieke taak het toegestaan is om deze gegevens te delen en wat de juridische onderbouwing hiervan is. Daarnaast wordt de vraag gesteld of het college de AVG-regels heeft overtreden. Ook wil Jongerman (SP) weten of de gegevens met externe partijen zijn gedeeld. 

Op Twitter laat Hans Buijtelaar weten: ,,Vooraf is gecontroleerd of het binnen de AVG kan. Ik heb vanuit die check begrepen dat dit het geval is."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie