Afbeelding
Cees Wouda

'Amersfoort heeft voldoende plekken waar studenten kunnen wonen'

24 januari 2020 om 12:49 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort beschikt over voldoende plekken waar studenten zich kunnen huisvesten. Dat laat wethouder Menno Tigelaar na onderzoek aan de gemeenteraad weten. De gemeente sprak met woningcorporaties, het ROC Midden Nederland, het MBO Amersfoort en de Hogeschool Utrecht.

door Jeroen van der Veer

Om een beeld te krijgen van de behoefte aan studentenhuisvesting heeft de gemeente ook de cijfers erbij gepakt van de landelijke monitor studentenhuisvesting, die op 3 oktober 2019 is gepubliceerd. Hieruit blijkt -schrijft Tigelaar- dat het aantal voltijdstudenten dat in Amersfoort studeert e´n op zichzelf woont beperkt is. Het gaat om ongeveer 180 HBO en 550 MBO- studenten. De verwachting is dat het aantal MBO-studenten nog wat daalt en dat het aantal HBO-studenten stabiliseert.

Uit onderzoek blijkt dat de huidige vraag naar studentenhuisvesting in Amersfoort vooral wordt veroorzaakt door studenten die elders studeren. Dit wordt bevestigd door de Stichting Studentenhuisvesting (SSH), die voor de corporaties in Amersfoort de studentenhuisvesting in beheer heeft. ,,Zij zien veelal in Utrecht studerende studenten de kamers betrekken", aldus Tigelaar.

De vraag die de SSH ziet is zo beperkt dat de SSH een aantal panden in Amersfoort dat ze zelf in eigendom heeft, wellicht gaat verkopen. Uit overleg met de Hogeschool werd het wethouder Tigelaar duidelijk dat het verkrijgen van woonruimte voor hun Amersfoortse studenten geen issue is. De HU ziet vooruitkijkend naar het studieaanbod voor de komende jaren geen problemen met de huisvesting van hun studenten. ,,Ook het ROC en het MBO geven aan dat huisvesting voor hun studenten geen problemen oplevert. Wat voor de studenten vooral van belang is, is een goede bereikbaarheid van de opleidingen."

De gemeente heeft met de Hogeschool afgesproken dat signalen die daar wellicht ontstaan over problemen bij het vinden van huisvesting voor hun studenten met hen worden gedeeld. ,,Ook met de Stichting Studentenhuisvesting onderhoud regulier contact", sluit Tigelaar de brief af. ,,Wanneer er knelpunten ontstaan zullen we opnieuw afwegen of dat vraagt om meer aandacht voor het realiseren van huisvesting voor Amersfoortse studenten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie