Annemiek Gras en Daphne Hoogma stellen kerstpakketten samen voor gezinnen die een moeilijk jaar achter de rug hebben.
Annemiek Gras en Daphne Hoogma stellen kerstpakketten samen voor gezinnen die een moeilijk jaar achter de rug hebben. Charella Hulsbosch

Kerstpakket met boodschap: 'Geluk is mooier als je het deelt'

6 december 2019 om 07:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT De kerstperiode staat in het teken van lekker eten en cadeautjes. Maar wat als daar geen geld voor is? Amersfoorters Annemiek Gras en Daphne Hoogma willen deze kerst vijftig gezinnen blij maken met een kerstpakket.

Charella Hulsbosch

Via een vriendin komen de Amersfoortse buurvrouwen in aanraking met de stichting Rocking Up X-mas, een initiatief van de Amersfoortse Thijs Lindhout. Hij hoorde van een soortgelijk initiatief met Thanksgiving, waarbij mensen geluk delen door pakketten te verspreiden. Zo ontstaat bij hem het idee om aan zes gezinnen luxe kerstpakketten uit te delen, om zo gezinnen die een moeilijk jaar achter de rug te hebben een mooie kerst te bezorgen. Dat is alweer een aantal jaar geleden en inmiddels gebeurt dit in verschillende steden. Annemiek Gras en Daphne Hoogma coördineren vandaag de dag het team vrijwilligers dat de pakketten klaarmaakt voor Amersfoortse gezinnen.

DONEREN ,,Het is eigenlijk begonnen met het feit dat wij ons alle twee elke kerst beseffen dat we het goed hebben: met familie en vrienden om ons heen, met een kerstdiner op tafel. We zouden ook wel eens een ander willen helpen", begint Hoogma haar verhaal. Rocking Up X-mas blijkt daar het perfecte initiatief voor. De basis van het pakket is een driegangenmenu en een ontbijtje, maar alle extra's verschillen per stad en per pakket.

Aan de buurvrouwen de taak om de pakketten te vullen. En wat blijkt? Iedereen in de omgeving van de twee vrouwen wil iets bijdragen. ,,Dan doe je de deur open en staat daar weer een vriend van die vriend, met een groot krat vol gloednieuw speelgoed. Dan sta je ook wel even te kijken, dat is echt fantastisch." Eén van de vrijwilligers is zo enthousiast dat ze de hele straat bij het project heeft betrokken. ,,Ze heeft al haar buren benaderd met de vraag of zij ook iets willen doneren. Je steekt elkaar een beetje aan en dat maakt ons ook weer enthousiast", vertellen de twee lachend.

Wat koop je voor een puber? Daar kunnen we nog wel wat hulp bij gebruikenKINDEREN Ondertussen wordt er nog wel hard gezocht naar leuke kerstpresentjes of uitjes geschikt voor pubers. Gras: ,,Voor kleine kinderen is het over het algemeen makkelijker om iets te vinden, maar wat koop je voor een puber? Daar kunnen we nog wel wat hulp bij gebruiken." Ze zien het initiatief ook als les voor hun eigen kinderen. ,,De kinderen hebben lege flessen opgehaald om geld in te zamelen. We vinden het wel belangrijk om ze mee te geven dat ze iets kunnen doen voor een ander", aldus Hoogma.

Ook krijgen de kinderen voor sinterklaas een envelopje met geld waarmee ze iets kunnen kopen voor één van de pakketten. Gras: ,,Hier staat de kachel altijd aan en is er altijd eten op tafel. Het is goed om te beseffen dat er kinderen van hun leeftijd zijn die al heel erg blij zijn als ze een keer een koekje meekrijgen naar school." Dit jaar worden er vijftig pakketten bezorgd. ,,We geven ook een boodschap mee: je krijgt dit pakket nu van ons, maar mocht je ooit in staat zijn iets terug te doen, dan hopen we dat je hetzelfde doet voor een ander. Allemaal onder het motto: geluk is mooier als je het deelt."

Iedereen die een steentje bij wil dragen kan kijken op www.rockingupxmas.nl/amersfoort.

Charella Hulsbosch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie