De containters voor restafval zijn al op diverse plekken in Amersfoort geplaatst.
De containters voor restafval zijn al op diverse plekken in Amersfoort geplaatst. Gemeente Amersfoort

Omgekeerd inzamelen raakt steeds meer ingeburgerd

1 augustus 2019 om 07:07 Maatschappelijk

AMERSFOORT Diverse wijken in Amersfoort maken al gebruik van het omgekeerd inzamelen en Liendert en Rustenburg zijn de volgende wijken die aan de beurt zijn. Zij krijgen op 53 plekken een container. Het inzamelen raakt langzaam ingeburgerd, maar het gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Zo wordt er regelmatig afval naast de bakken geplaatst en moet de manier van inzamelen nog in het systeem van enkele inwoners komen. ,,Maar we zijn op de goede weg", bevestigt wethouder Kees Kraanen. ,,Elke verandering kost tijd."

Jeroen van der Veer

Inmiddels zijn er al vijf wijken voorzien van ondergrondse containers. Weliswaar noodgedwongen, want sinds eind 2016 heeft de gemeente besloten deze manier door te voeren. Na gesprekken met de bewoners zijn de containers in meerdere wijken geplaatst en lijkt daar inmiddels alles op rolletjes te lopen.

CONCEPT ,,Natuurlijk zijn er ook klachten", moet verantwoordelijke wethouder Kees Kraanen (VVD) bekennen. ,,Deze nemen we serieus en we gaan ook met de bewoners in gesprek. Alleen het zijn er geen honderden en daardoor kan je wel spreken van een succes. Nogmaals; alles heeft tijd nodig. Ook dit."

Het concept is vrij simpel. De gemeente besloot 2,5 miljoen euro voor het project te reserveren en hoopt daarmee dat in 2020 alle inwoners niet tweewekelijks een container aan de weg zetten met restafval, maar dit zelf in de ondergrondse containers stoppen.

IRRITATIE Toch begrijpt nog niet iedereen de manier van afval inzamelen. Zo komen op social media regelmatig foto's voorbij van containers die omringd zijn door afval. Het afvalverwerkingsbedrijf ROVA dacht met duidelijke aanwijzingen op het trottoir toekomstige dumpingen van huisraad te voorkomen, maar een enkeling begrijpt het nog niet. Inwoners van de gemeente Amersfoort kunnen alle afvalstromen kosteloos naar het milieubrengstation in Amersfoort brengen. Daarnaast kunnen bewoners de ROVA bellen als hun huisraad opgehaald moet worden. Ook dit kost niets. ,,Het lijkt mij niet ingewikkeld", aldus Kraanen. ,,Als we ons met z'n allen aan de regels houden, blijft Amersfoort schoon en komt er in de wijk geen irritatie. Wij doen keihard onze best; wij hopen dat de bewoners van de stad dit ook doen."

PORTEMONNEE Een ander kritiekpunt kan Kraanen ook weerleggen. Zo zouden de containers voor ouderen of mensen met een beperking op een te grote afstand van hun huis staan. ,,Mocht het écht niet gaan, dan valt er altijd wat te regelen. Alleen veel van hen hebben een mantelzorger die boodschappen doet. Hij of zij kan dan toch ook eventjes naar de container lopen?"

In 2030 hoopt Amersfoort afvalloos te zijn. Een grote uitdaging, beseft ook Kraanen. ,,Verbranding van restafval wordt duurder door hogere belasting. Hoe minder restafval wij aanbieden, door beter te scheiden, hoe minder het de inwoner van Amersfoort uiteindelijk kost. Kortom; het vraagt een omschakeling, maar omgekeerd inzamelen is niet alleen voor het milieu beter, maar ook voor de portemonnee."

De containters voor restafval zijn al op diverse plekken in Amersfoort geplaatst.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie