Afbeelding
Gideon Hofland

Wijkbus Soesterkwartier in Amersfoort een succes, werkzaamheden na de zomer een uitdaging

9 april 2024 om 16:32 Maatschappelijk

AMERSFOORT Wijkbus lijn 501 in het Soesterkwartier is een groot succes. Sinds de start 10 december vorig jaar rijden er elke maand meer passagiers mee. Afgelopen maart is een recordaantal van 1700 passagiers ingestapt. ,,Dat is veel meer dan verwacht”, aldus voorzitter Erica Smits van bestuur Wijkbus Soesterkwartier.

door Gideon Hofland

Doel is om tot en met november dit jaar gemiddeld 900 passagiers per maand te vervoeren. Bij die cijfers heeft busvervoerder Syntus beloofd de buslijn volgend jaar over te nemen met professionele chauffeurs. De bus rijdt nu met ongeveer vijftig vrijwillige chauffeurs uit de wijk die de dienstregeling in stand houden.

DIVERS PUBLIEK

Dat de bus populair is, bleek ook afgelopen maandagmiddag. Tijdens een enkele rit rijden zes passagiers mee, allemaal om verschillende redenen. Een dame op leeftijd rijdt vanaf Dirk van de Broek mee naar de bomenbuurt aan de andere kant van de wijk voor de dagelijkse boodschappen. Twee jonge vrouwen gebruiken de bus voor woon-werkverkeer, net als een jongeman: “Met de fiets doe ik er vijf minuten langer over om van het eind van de Soesterweg op het station te komen. En ik ben ook een beetje lui”, geeft hij eerlijk toe.

BLIJDE VERRASSING

Bij de start van de lijn heb ik de eerste paar dagen met buikpijn in bed gelegen. ‘Wat als er geen mens in de bus zit?’Deze populariteit van de bus is een blijde verrassing voor Smits. ,,Het is boven verwachting, bij de start van de lijn heb ik de eerste paar dagen met buikpijn in bed gelegen. ‘Wat als er geen mens in de bus zit?’ Maar het begon meteen te lopen.” Dat komt mede doordat de bekende digitale routeplanners voor het openbaar vervoer lijn 501 ook meenemen in hun reisadviezen. Zelf reed de voorzitter een busdienst afgelopen Tweede Kerstdag. Toen kon ze al een aantal reizigers van buiten de stad naar familie in de wijk brengen.

UITDAGING

De komende weken blijven een uitdaging voor de chauffeurs van de route. Sinds vorige week kan de bus namelijk niet over de Noordewierweg rijden. De weg ligt aan een kant open omdat er leidingwerk wordt vervangen. Dit als voorbereiding voor de herinrichting van de weg na komende zomer.

Als alternatief rijdt de wijkbus nu van de halte op de hoek Dollardstraat en IJsselstraat de hele Dollardstraat af, en pakt de oorspronkelijke route dan weer op bij halte Isseltseveld. De tijdelijke routewijziging van de wijkbus 501 duurt tot vrijdag 26 april. 

Het wordt helemaal spannend als de Noordewierweg na de zomer in zijn geheel wordt aangepakt.Het kan even niet anders en vergt meer van de chauffeurs. Het wordt helemaal spannend als de Noordewierweg na de zomer in zijn geheel wordt aangepakt. Gevolgd door de herinrichting van de Dollardstraat in oktober. De hoop is dat de werkzaamheden aan de Noordewierweg dan zo goed als klaar zijn.

,,De Dollardstraat is smal en tweerichtingsverkeer. Dat we daar nu moeten rijden is ook vervelend voor omwonenden en fietsers”, vertelt Smits. De komende tijd wordt duidelijk wat de planning is van beide projecten. En wat de gevolgen en oplossingen voor de route voor lijn 501 zijn. ,,We hebben planners en er is een werkgroep van chauffeurs, zij gaan hier mee aan de slag”, besluit de voorzitter.

Gideon Hofland
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie