Still Alive
Still Alive Christan Arts

Expositie Ne Me Quitte Pas van 18 november t/m 19 december in Rietveldpaviljoen Amersfoort

16 oktober 2021 om 15:45 Lokaal Deel je nieuws

Tijdens de expositie Ne Me Quitte Pas is er werk te zien van fotografen en beeldend kunstenaars die op zoek waren naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familie(geschiedenis) – van generatie op generatie – invloed op wie ik nu ben? Welke beelden (vaak zonder woorden) uit mijn jeugd werken door in mijn volwassen leven? En hoe blijven ingrijpende gebeurtenissen mij op veel momenten nog steeds raken?

Exposerende kunstenaars

De expositie Ne Me Quitte Pas in het Rietveldpaviljoen toont werk van Christian Arts, Yanina Cesa, Greet van Dam, Femke Doove, Jamie van den Heuvel, Pascale Hustings, Josita van de Kerk, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Wies den Ouden, Bianca Pauline, Sten Petersen, Rob Severein, Linda Verkaaik, Mo Verlaan en Hannes Wallrafen. Bij de tentoonstelling hoort een eenvoudig boekje waarin de verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend.

Hannes Wallrafen

Wat gebeurt er met iemand als die zijn belangrijkste zintuig moet missen? Internationaal befaamd fotograaf Hannes Wallrafen werd op 53-jarige leeftijd, door een erfelijke aandoening, blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. De wereld werd een visuele herinnering. Na een periode van grote wanhoop herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van zintuigen. Hij ontdekt de mogelijkheid beelden via geluid uit te drukken. Zijn nieuwsgierigheid, zijn kunstenaarschap blijken zijn redding.

Christian Arts en Yanina Cesa

Toen de vader van Christian Arts overleed liet hij weinig persoonlijke spullen achter. Alleen enkele foto’s, een horloge, cassettespeler, kruis en zijn trouwring. En – omdat zijn vader een fietsenreparatiewinkel had – tonnen gereedschap, fietswrakken en reserveonderdelen. Omdat deze items hem zo typeerden besloot Arts ze samen te voegen tot een serie stillevens.

Wat gebeurt er met onze identiteit als we niet thuis zijn, weg van onze wortels, weg van onze naasten? Hoe houden we vast aan een identiteit die aan het vervagen is? De afgelopen jaren heeft Yanina Cesa de ziekte en dood van haar vader en de geboorte van haar zoon hier in Nederland moeten beleven, ver weg van haar geboorteland Argentinië. Voor Cesa is fotografie een manier om de familiebanden te behouden die niet meer bestaan, om haar wortels op te nemen in de nieuwe wereld van haar zoon, om nieuwe verbindingen te creëren.

Rietveldpaviljoen

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50 of € 6,00 inclusief catalogus. Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.

Vinculos
Rooting
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie