drukcabine
drukcabine Anita Schimmel

Unieke samenwerking tussen stichting Bratelle en de Da Vinci Kliniek

14 oktober 2021 om 00:03 Lokaal Deel je nieuws

De samenwerking tussen de Da Vinci Kliniek en stichting Bratelle zorgt ervoor dat patiënten sneller doorverwezen worden en passende zorg ontvangen. De Da Vinci Kliniek gaat patiënten met borstoedeem verwijzen naar een lopend onderzoek in het Meanderziekenhuis te Amersfoort waar Bratelle bij betrokken is. Stichting Bratelle gaat patiënten met late bestralingsschade verwijzen naar de Da Vinci Kliniek voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie.

Hyperbare zuurstoftherapie

In de Da Vinci Kliniek kunnen patiënten met late bestralingsschade of diabetische voetwonden terecht voor hyperbare zuurstoftherapie. Tijdens deze behandeling nemen patiënten plaats in een hoge drukcabine, waarbij zij via een masker 100% zuurstof inademen. Hierdoor wordt het zuurstoftekort in het beschadigde weefsel verholpen, waardoor er essentiële cellen die zorgen voor herstel van het weefsel verbeterd worden en er uiteindelijke nieuwe haarvaatjes worden aangemaakt Dankzij deze therapie worden klachten bij late bestralingsschade zoals pijn, roodheid en stugheid van het weefsel verbeterd. Vrouwen met late bestralingsschade na borstkanker worden door stichting Bratelle verwezen naar de Da Vinci Kliniek voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie.

Beha waardoor oedeem verbetert

Oedeem is bestralingsschade die ontstaat als gevolg van de behandeling tegen borstkanker. Stichting Bratelle ontwikkelt een beha gemaakt van slim textiel met een masserende werking. Uit de praktijk blijkt dat het de vorming van oedeem tegengaat en helpt verminderen. Hierdoor worden klachten als zwelling, pijn en gespannen huid van het oedeemgebied verbeterd. In het Meanderziekenhuis vindt de “Fille Bratelle studie” plaats, een onderzoek met pads die in de beha worden geplaatst. Vrouwen die voor deelname aan het onderzoek in aanmerking komen worden door de Da Vinci Kliniek, na drie maanden na de laatste behandeling, verwezen naar het onderzoek. Hyperbare zuurstoftherapie heeft effect op pijn, bewegingsbeperking en vorming van fibrose, maar niet tot zeer gering op (lymfe)oedeem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie