Peter de Langen, voorman van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort.
Peter de Langen, voorman van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort. BDU

Burgers in actie voor zwembad en tegen 'verborgen agenda's'

1 mei 2018 om 19:18 lokaal

AMERSFOORT Bewonersgroepen roeren zich met uitgebreide brieven aan de Amersfoortse politiek. De gemeenteraad is nét aangesteld en de coalitie moet nog worden gevormd. Maar dat is voor hen juist aanleiding een aantal kwesties aan te kaarten. De burgers willen de vergaderingen vóór zijn.

Jeroen de Valk

De strijdbare Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) pleit voor het behoud van Zwembad Hoogland. Er zouden plannen zijn om het te slopen. Echter: bij een politiek café in de aanloop naar de verkiezingen spraken alle aanwezige politici zich uit vóór renovatie en daarmee tégen afbraak.

De VDH spreekt van een 'verkiezingsbelofte' waar de politiek zich aan dient te houden. De vereniging schrijft: ,,Jaarlijks komen er maar liefst 110.000 bezoekers. Menig Hooglander heeft voor het eerst leren zwemmen in het bad aan de Sportlaan en in 2017 haalden maar liefst duizend kinderen er een diploma.''

Na het politiek café stuurde de vereniging een verzoek naar de politici om de gedane toezeggingen op te nemen in het coalitieakkoord. Het behoud van het bad zou bovendien leiden tot minder druk op Amerena. Daar staan zoveel lessen en clubs op het programma, dat vrij zwemmen er alleen 's middags in de weekends mogelijk is.

De Hooglanders pleiten ook voor een tunnel onder de Bunschoterstraat die fietsers in staat stelt rechtstreeks van de Coelhorsterweg naar de Van Boetzelaerlaan te rijden. Deze tunnel zou de veiligheid en doorstroming van het verkeer ten goede komen. En ook over dit voorstel zou een meerderheid in de politiek al toezeggingen hebben gedaan.

De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) laat van zich horen met een vier pagina's lang manifest, een nóg langere uitweiding over sociale huurwoningen niet meegerekend.

Over die sociale huur meldt de SGLA dat de toewijzing van woningen zorgen baart. Zo zou de wachtlijst zijn 'vervuild' aangezien slechts een-derde van de genoemde burgers actief op zoek is naar een woning. Bij het aanbieden van woningen is geregeld sprake van 'weigeringen en no-shows', kortom: geen interesse. De SGLA pleit dan ook voor een grondige discussie over het huidige systeem.

De SGLA spreekt zich verder uit tégen wat wordt ervaren als ongebreidelde woningbouw, onder meer in Vathorst-West. ,,Het is een buitengebied, ver van het centrum van Amersfoort, achter een vuilstortplaats. (…) We verwachten dan deze locatie ook gezien de te verwachten kosten niet gerealiseerd kan worden.''

Ook woningbouw binnen de bestaande bebouwde gebieden moet met zorg gebeuren. De SGLA herinnert zich nog de tijden dat in Vathorst de bordjes met 'Te koop' zich aaneenregen. Wie weet gaan die er weer komen als er fors wordt gebouwd in concurrerende steden waaronder Amsterdam en Utrecht.

De SGLA weidt echter vooral uit over samenwerking met de burger. Het vorige college zou werken met 'verborgen agenda's' en mondige burgers afdoen als 'the usual suspects', ofwel een handjevol querulanten.

De broodnodige inspraak zou ontbreken bij het traject dat moet leiden naar de westelijke rondweg. Er zouden overhaaste beslissingen worden genomen, hoewel dat traject al járen terug van start ging. De SGLA: ,,Laat een wetenschappelijk onderzoek doen naar de juistheid van de berekeningen én het gebruikte verkeersmodel.'' Ook wil de SGLA het resultaat afwachten van een onderzoek dat al gaande is: een 'kosten-batenanalyse', uitgevoerd door de universiteit van Wageningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie