Afbeelding
AS Media

Biologische bestrijding tegen eikenprocessierups lijkt succesvol

2 juli 2019 om 11:16 lokaal

AMERSFOORT De biologische bestrijding tegen de eikenprocessierups lijkt in Amersfoort te werken. Sinds maart is de gemeente bezig om op vier plekken in de stad de natuurlijke vijanden van de rups in te zetten zoals de mees, gaasvlieg, lieveheersbeestje en de vleermuis.

Jeroen van der Veer

In eikenbomen worden zakjes met larven van de gaasvlieg en tweestippige lieveheersbeestje opgehangen, die de eitjes van de rups opeten voordat ze uitkomen. ,,Die proef loopt nu een klein half jaar en de eerste cijfers tonen aan dat in die bomen minder tot geen rupsen zijn gesignaleerd", zegt wethouder Kees Kraanen. ,,Maar goed, die proef duurt nog 2,5 jaar, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Alleen kan ik nu al wel zeggen; het lijkt een goed middel te zijn."

De proef vindt plaats in vier gebieden in het buitengebied of in de stadsrand. Het gaat om eiken aan de Koedijkerweg, de Hogeweg, de Oude Zevenhuizerstraat en de Bergenboulevard. ,,We zien nu al dat de rups hier minder zit dan op anderen plekken."

In het najaar wordt een vlindertelling uitgevoerd door het zetten van hormoonvallen en zullen cijfers over het effect gecommuniceerd kunnen worden.

KLACHTENREGEN Nog nooit waren er zoveel klachten over de eikenprocessierups als dit jaar en niet alleen in Amersfoort blijkt het een probleem. In heel Nederland duikt het kriebelige beestje op en de gemeentes hebben hun handen vol aan de bestrijding. Zo moeten er in alleen Amersfoort al nog een kleine 3000 besmette eiken behandeld worden. ,,Landelijk is het probleem veel groter dan werd gedacht en daarom ga ik het ministerie ook aanschrijven. Dit kan echt niet nog een keer gebeuren", benadrukt Kraanen. ,,We moeten hiervan leren en middelen vinden om de eikenprocessierups te laten verdwijnen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie