Gezellig samenkomen bij de Open Huiskamer Schothorst.
Gezellig samenkomen bij de Open Huiskamer Schothorst. Jelle van der Meer

'Open huiskamer waardevolle ontmoetingsplek in Schothorst'

17 mei 2019 om 10:32 lokaal

SCHOTHORST Sinds een jaar kunnen wijkbewoners op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de Open Huiskamer Schothorst voor een praatje en koffie of thee. In de Hoeksteen. Joke Metselaar, initiatiefnemer/gastvrouw vertelt: ,,Ik kwam in 2014 na mijn pensioen hier wonen en ik miste al snel een plek waar je wijkbewoners kunt ontmoeten. Ik paste op mijn kleinkinderen en had het leuk gevonden om andere oma's en opa's te ontmoeten. Na overleg is subsidie aangevraagd om een opa- en omacafé te starten."

Carolien Raaben

Toen Metselaar ging flyeren bleek dat ook mensen zonder kleinkinderen interesse hadden. ,,De naam opa-en omacafé was echter een drempel." Riet, 85 jaar oud, beaamt dat: ,,Ik heb geen kleinkinderen en durfde niet binnen te stappen. Ik begreep toen van Joke dat iederéén welkom is." Vorige zomer is de naam veranderd in Open Huiskamer Schothorst. Riet komt bijna wekelijks even een kopje thee drinken in de Open Huiskamer, voor ze boodschappen gaat doen in het winkelcentrum. Een gesprek en een luisterend oor is er altijd.

ONTMOETINGSPLEK Er zijn nu vier gastvrouwen betrokken bij de open huiskamer. De meesten zijn gepensioneerd en allen ervaren de open huiskamer als een waardevolle ontmoetingsplek. Maar de gastvrouwen zijn ervan overtuigd dat er meer wijkbewoners zijn die het leuk zouden vinden om de huiskamer te bezoeken. Gastvrouw Ria: ,,Ik zie in mijn omgeving ouderen met weinig mensen om zich heen. Dat vind ik jammer en verdrietig! In twee uur per week kunnen wij de eenzaamheid niet oplossen, maar het kan helpen. Wij bieden gezelligheid en een luisterend oor." Gastvrouw Jeane knikt. ,,Wij gebruiken de ruimte van de Hoeksteen, maar zijn niet verbonden aan deze kerk. De deur van de huiskamer staat voor iedereen open, ongeacht afkomst of geloof."

Inmiddels zitten er zo'n acht bezoekers rond de tafel, drinken koffie of thee, babbelen met elkaar of voeren een serieus gesprek: alles kan in de open huiskamer. Rond 12.00 uur neemt de laatste gast afscheid en praten de gastvrouwen na. Metselaar: ,,Het was weer een gezellige ochtend. Als mensen het lastig vinden om 'zomaar' bij ons binnen te stappen, dan wil een van ons best eerst een keertje bij hen thuis komen kennismaken. Mijn ervaring is dat het makkelijker binnenstapt als je er al iemand kent of als je samen met een kennis een kijkje komt nemen. We hopen dat veel wijkbewoners de weg naar onze Huiskamer vinden!"

Contactpersoon is Joke Metselaar, tel. 033-7851319.

Dit nieuws komt van het BuurtBestuur SZH

Communicatie Zielhorst 1 Zielhorst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie