Afbeelding
Duurzaamheid

Welke rol spelen bedrijven bij verduurzaming?

2 mei 2019 om 11:48 lokaal

Veel bedrijven zien het zitten om te verduurzamen. Helaas ontbreekt het hen vaak aan tijd, geld en informatie om hier iets mee te doen. In dit artikel bespreken we aantal tips waarmee je jouw bedrijf kunt verduurzamen. Het begint namelijk met de juiste informatie over het verduurzamen van jouw bedrijf, anders wordt het lastig om er concreet ook iets mee te doen. Daarnaast wordt er veel ondersteuning verlangd bij onder andere het verkrijgen van
subsidies. Veel subsidies zijn niet bij ondernemers bekend, blijkt ook uit onderzoek dat de Kamer van Koophandel gedaan heeft.
Start met de inkoppertjes
Door te starten met het 'laaghangende fruit' kun je al snel stappen zetten richting een duurzamere organisatie. Zo is het plaatsen van isolatie een investering die vaak al binnen 5 jaar wordt terugverdiend. Daarnaast zijn er allerlei maatregelen waarmee er meer warmteverlies voorkomen kan worden. Denk aan het vervangen van een oude CV-ketel. Zeker als het om grotere oppervlaktes gaat kan dit veel energie besparen. Dit soort investeringen zijn niet alleen goed voor het milieu, ook voor de portemonnee kan dit een behoorlijke besparing opleveren. Wil je met zonnepanelen aan de slag? Dan kun je het best met een erkende installateur in zee gaan, zij kunnen je direct vertellen welke besparingen er te maken zijn en welk effect dit heeft op het verduurzamen van jouw organisatie.
Investeer in kleine stapjes
Door in kleine stapjes te investeringen is het veel eenvoudiger om met duurzaamheid bezig te zijn. Maak hier een plan voor dat je in stapjes uitvoert, zo het behapbaar en de kans groter dat het tot een kloppend plaatje komt. Door tegelijkertijd te profiteren van een aantal subsidies, wordt dit ook nog eens betaalbaar. Zo zijn er op dit moment de volgende subsidies:
- Energie Investeringsaftrek (EIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Afschrijving milieu-investeringen (Vamil): investeringsaftrek voor met name verplichte maatregelen
- Regeling Verlaagd Tarief: korting op energiebelasting voor burgerinitiatieven
- Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+): bijdrage aan grootschalige projecten voor energie-opwekking

Je kunt dit soort subsidies met name via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanvragen. Vergeet echter niet dat er vaak ook allerlei lokale subsidies zijn waarvan je kunt profiteren. Vraag bij de gemeente na welke lokale subsidies er zijn.
Overweeg ook andere maatregelen
Naast de grotere maatregelen kan duurzaamheid hem in de details zitten. Denk bijvoorbeeld eens aan de koffiebekers die op dit moment gebruikt worden. Ook duurzame koffiebekers helpen aan een duurzaam beleid binnen organisaties. Net als de manier waarop er wordt omgegaan met stroomverbruik, als er wordt nagedacht over het eten en drinken dat wordt ingekocht of de manier waarop jullie met de afvalstroom omgaan. Door het bewustzijn te vergroten, merk je dat ook andere medewerkers met ideeën komen. Zo besteed je er samen aandacht aan en kan het thema op een bredere invulling rekenen. Iets dat prima samengaat met het maken van winst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie