Ontwerp van de fietstunnel onder het spoor naar Hooglanderveen.
Ontwerp van de fietstunnel onder het spoor naar Hooglanderveen. Artist Impression / Gemeente Amersfoort

Fietstunnel naar Hooglanderveen: de laatste loodjes

19 maart 2019 om 18:44 lokaal

AMERSFOORT De Willem Tomassentunnel komt geleidelijk dichterbij. De gemeenteraad stemde vorig jaar al in met de aanleg ervan. Dankzij deze tunnel onder het spoor komt er een vlotte verbinding voor fietsers en voetgangers van de binnenstad van Amersfoort naar het westen van Nijkerk.

Jeroen de Valk

De aanleg vereist wel een aanpassing van het bestemmingsplan. Nu is de locatie nog bedoeld voor 'Groen en Water'. Dit moet worden veranderd in 'Verkeers- en Verblijfsdoeleinden'. Nog deze maand wil de gemeenteraad hier een klap op geven.

De verwachting is dat dit zonder veel problemen zal gaan. Met de aanleg van de tunnel gaat een strookje groen verloren maar wordt het fietsverkeer bevorderd. Ook de wijken aan weerszijden van het spoor worden makkelijker bereikbaar.

De tunnel maakt een verbinding tussen de Willem Tomassenlaan in Hooglanderveen en de Brenninkmeijerlaan; ter hoogte dus van Voetbalvereniging Hooglanderveen. Voetgangers en fietsers hoeven niet meer om te rijden via de Hanzeboulevard of de Heideweg.

Misschien wordt alleen nog de naam gewijzigd. De tunnel is nu nog genoemd naar Willem Tomassen, in 1946 één van de drie grondleggers van de voetbalvereniging in Hooglanderveen. De Belangenvereniging Hooglanderveen stelt echter voor daar 'Veentunnel'  van te maken.  

De tunnel kost bijna 5,5 miljoen. Ruim de helft daarvan wordt betaald door het regionale verkeersplan VERDER. Er komen ook bijdragen van de gemeenten Amersfoort en Nijkerk en de provincie Utrecht.

Belangengroeperingen maakten zich in het verleden zorgen over de veiligheid van de tunnel. Inmiddels zijn de plannen aangepast: de tunnel is wat ruimer opgezet, de kleuren worden lichter en er komt meer belichting. Bovendien komt in de directe omgeving van de tunnel geen dichte begroeiing. Betrokken burgers lieten weten hiermee tevreden te zijn.

Het 'ontwerpbestemmingsplan' heeft van 28 december tot 7 februari dit jaar voor eenieder ter inzage gelegen. Er kwamen in die tijd geen verzoeken tot wijziging. Verkeerswethouder Hans Buijtelaar hoopt dat de werkzaamheden in 2020 van start kunnen gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie