Afbeelding
ANP Foto

Betaald parkeren breidt uit naar wijken rondom binnenstad

8 maart 2019 om 11:01 lokaal

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort wil in vergunninggebieden rond de binnenstad betaald parkeren gaan doorvoeren. Dit om de bereikbaarheid van winkels, musea en bedrijven te verbeteren. Onderdeel van het plan is om kentekenparkeren in te voeren: parkeerders voeren hun kenteken in bij de parkeerautomaat en hoeven geen parkeerticket meer achter de voorruit te leggen.

Om het omvormen van de vergunninggebieden naar betaald parkeren te realiseren, is ingeschat dat er in totaal zo'n 45 extra parkeerautomaten met kentekeninvoer nodig zijn. ,,Bij het kentekenparkeren hoeft de parkeerder niet meer terug naar de auto te lopen om het parkeerticket in de auto te leggen, maar kan door naar zijn of haar bestemming. Ook kan het ticket niet kwijt raken, wegwaaien, of van het dashboard afglijden", noemt de gemeente als voordelen. De huidige 55 betaalautomaten moeten worden vervangen of indien mogelijk worden omgebouwd. De kosten bedragen bijna anderhalf miljoen euro. 

DRUKTE Voor bewoners zal er niets veranderen, belooft de gemeente. ,,Zij kopen, net als nu een parkeervergunning, een ontheffing en hun bezoek kan er via de digitale bezoekersregeling blijven parkeren." Wel wordt extra drukte in hun straat verwacht, door meer geparkeerde auto's en verkeer dat op zoek is naar een parkeerplaats. Anderzijds benoemt de gemeente dat er overdag in de huidige situatie vaak vergunningplekken vrij zijn, omdat bewoners met een vergunning weg zijn met hun voertuig. In de nieuwe situatie kunnen die parkeerplekken overdag ook door andere parkeerders worden gebruikt. 

PROEF Het nieuwe parkeersysteem zal gefaseerd worden uitgevoerd en start met een proef volgend jaar. De proef wordt gehouden in de vergunningzone ten zuiden van de Kersenbaan, een deel van het Bergkwartier en een deel van het Leusderkwartier. Daarvoor moet eerst overleg plaatsvinden met belanghebbenden, over de parkeertarieven, de maximale parkeerduur en de venstertijden, bijvoorbeeld tot uiterlijk 17.00 uur betaald parkeren. 

De effecten zullen door de gemeente gemonitord worden en bij een geslaagde proef, zijn ook fase twee en drie aan de beurt. Dan krijgen ook de andere vergunninggebieden rondom de binnenstad nieuwe parkeerautomaten en wordt ook daar overgegaan op betaald parkeren. 

VEELBELOVEND De ervaringen elders zijn volgens de gemeente positief. Arnhem, Dordrecht en Gouda worden als voorbeeld genoemd en daar zijn volgens de gemeente ,,extra inkomsten uit parkeerrechten en naheffingsaanslagen" binnengekomen dankzij het nieuwe parkeersysteem.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie