Afbeelding
Provincie Utrecht

Winterink en Voskuilen naar voorrondes Op Weg naar het Lagerhuis

21 januari 2019 om 10:50 lokaal

AMERSFOORT De Amersfoorters Nina Winterink, winnaar van de V-rede en Hanneke Voskuilen (met een wildcard voor haar V-rede) mogen door naar de landelijke voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis, evenals Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort. Als zij de finale in Hilversum halen en daar winnen, dan mogen zij een reis naar de Verenigde Naties in New York maken. De finale van Op Weg naar het Lagerhuis wordt door BNN-VARA uitgezonden op de publieke zender.

Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort tegen het Kalsbeek College uit Woerden. Twee teams die zeer aan elkaar gewaagd waren tijdens de finale van de provinciale voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis. Net zoals de drie dames die de finale van de V-rede gehaald hebben. De V-rede is een persoonlijke speech over iets wat iemand na aan het hart ligt. De speech mag niet meer dan 2,5 minuut zijn.

WILD CARD Er waren enthousiaste debaters en bedreven speechers in het Huis voor de Provincie, maar één moest de winnende school zijn en één de winnaar van de V-rede. Uiteindelijk won het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort de finale van de provinciale voorrondes met één punt en Nina Winterink, ook van het Johan van Oldenbarnevelt, won na een ontroerende speech de V-rede. Maar Hanneke Voskuilen van het Meridiaan College het Hooghe Landt uit Amersfoort was zo goed met haar speech, dat zij een 'wild card' kreeg. Waar andere provincies maar één persoon voor de V-rede mogen afvaardigen, mag de provincie Utrecht er dus twee afvaardigen.

De juryleden hadden het dan ook moeilijk met hun afwegingen. Zij keken onder andere naar onderbouwing, geloofwaardigheid, lichaamstaal, hoe pakkend iets gezegd werd, humor, de samenwerking onderling.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie