Afbeelding

'Laatste kans om historische filmpjes te zien'

27 december 2018 om 06:17 lokaal

AMERSFOORT De oudheidkundige Vereniging Flehite sluit het 140-jarig bestaan af met een Historische Boekenkraam in het Eemhuis op zaterdag 5 januari 2019. De OVF bestond op 2 september 140 jaar. De vereniging organiseerde in dat weekend twaalf mini-excursies voor de leden, waarbij introducees welkom waren. Op de 'historische borrel' ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan liep de Zonnehof vol met OVF-leden.

Voorzitter Jelle Hekman vertelt: ,,We hebben gemerkt dat er veel belangstelling is onder Amersfoorters voor historie. In het jubileumjaar groeide ons ledenaantal met 10% en kwam ruim boven de 600. Bij 'Amersfoort Aangenaam', de welkomstbijeenkomst voor nieuwe Amersfoorters, meldden zich elke keer vijf tot tien nieuwe leden aan. Op onze maandelijkse lezingen moeten we vaak stoelen bijzetten vanwege de belangstelling." De lezingen werden in 2018 gehouden in de Stad van Cahen omdat museum Flehite een grote onderhoudsbeurt kreeg. Jelle Hekman: ,,Op 15 januari wordt de lezing over 'Historiezucht' van prof. dr. Marita Mathijsen nog in de Stad van Cahen gehouden. We verwachten dan een volle zaal. We zijn blij dat we vanaf februari weer met de lezingen weer terugkeren in museum Flehite."

PLANNEN VOOR 2019 De Oudheidkundige Vereniging gaat in 2019 door met het organiseren van de succesvolle mini-excursies. ,,Onze leden kunnen dan met een introducé een bezoek brengen aan plekken waar je anders nooit komt", vertelt Jelle Hekman. ,,Vooral de zolder van de St. Joriskerk was een interessante en onbekende plek. Er staan in 2019 ook weer nieuwe locaties op het programma." In 2019 zal de OVF extra aandacht geven aan Amersfoort-Noord. De historie van Amersfoort beperkt zich per slot van rekening niet uitsluitend tot de binnenstad. Vathorst is voor veel stadgenoten misschien wel het meest onbekend en omgekeerd komen
bewoners van dit grote nieuwe stadsdeel ook niet zo gauw in de andere wijken.

De OVF-voorzitter licht toe dat de vereniging zich in 2019 héél breed met lezingen, excursies en andere bijeenkomsten zal laten zien. Partners zijn daarbij onder andere de bibliotheek, het Hart van Vathorst, 't Duysthuisje en het Vathorst College.

AFSLUITING TENTOONSTELLING Op zaterdag 6 januari wordt de kleine tentoonstelling over 140 jaar OVF in het Archief Eemland afgesloten. ,,Dit is de laatste kans om de historische filmpjes te bekijken uit het begin van de twintigste eeuw en de foto's van oud en nieuw Amersfoort", aldus de voorzitter van de OVF. ,,Op die dag worden om 11.00 en 14.30 uur korte lezingen gehouden over de Erdalfabriek en over 140 jaar Oudheidkundige Vereniging."

HISTORISCHE BOEKENKRAAM De OVF combineert de afsluiting met een historische boekenkraam in de hal van het Eemhuis. Daar worden tegen lage prijzen (van 1,00 tot 5,00 euro) boeken verkocht die de OVF in de loop der jaren heeft uitgegeven. Daarnaast is er inbreng van vele tientallen historische boeken van leden van de OVF. De kraam is open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie