Een maatwerk haard in een bestaande open haard
Een maatwerk haard in een bestaande open haard Buntfires

Open haard krijgt tweede leven.

17 april 2024 om 12:55 Lokaal Deel je nieuws

De roep om verduurzaming is door de hele samenleving hoorbaar en heeft ook haardenland bereikt. De consument vraagt steeds vaker om een duurzaam alternatief voor de ouderwetse open haard en daar geven fabrikanten steeds meer gehoor aan. “Dit is een enorme kans voor onze branche”.

Aldus Kees van de Bunt, eigenaar van Kusk haarden & kachels uit Barneveld. Hij zit al 24 jaar in het vak, maar ziet dat het stoken van een ouderwetse open haard eigenlijk niet meer van deze tijd is. “Vroeger werd er niet zo nauw gekeken naar de efficiency en uitstoot. Tegenwoordig is dat een hot item en daar wordt vanuit de markt goed op ingesprongen. Hoog rendementstoestellen en fijnstoffilters maken het houtstoken weer helemaal van deze tijd!”

Een klassieke open haard is een verrijking voor het interieur, maar men is zich steeds meer bewust dat deze ouderwetse manier van verwarmen een heel slecht rendement heeft en daarnaast meer schadelijke uitstoot heeft dan een moderne houtkachel. Waar een open haard een rendement heeft van hooguit 15%, heeft, kan een hedendaagse houtkachel een rendement van ruim 80% halen. Dit levert een enorme besparing op voor zowel het houtverbruik als de uitstoot. Op die manier wordt het houtstoken veel duurzamer en levert het geen overlast op. Van de Bunt vind dat iedereen die hout stookt zich goed moet inlezen. “We geven regelmatig informatieavonden om onze klanten zo goed mogelijk te laten stoken. Houdt rekening met de buurt en stook alleen wanneer het verantwoord is, maar vooral op de juiste manier in een houtkachel met Ecodesign. Op die manier is het houtstoken CO2 neutraal, fijn voor de buurt en goed voor de portemonnee!”

Voor degene die met één druk op de knop sfeer willen, is het mogelijk om de open haard om te bouwen naar een elektrische haard. Van de Bunt heeft lang gezocht naar een goede elektrische haard en heeft die nu eindelijk gevonden. “Doordat de houtstammen in deze haard gemaakt zijn van écht verschroeid hout, is de ervaring levensecht. Dichter bij de realiteit komt het niet!” De haarden geven niet alleen sfeerbeleving maar ook echt warmte. Het grote voordeel is dat veel haarden geschikt zijn om in een bestaande open haard te passen, zonder hak- en breekwerk. Hierdoor is vaak al binnen een halve dag de klus geklaard. “Door de open haard te moderniseren kan die weer jaren mee!”

Een moderne strakke haard in combinatie met een robuuste schouw geeft een mooi samenspel
Ook voor zijn er haarden verkrijgbaar die in een hoek geplaatst kunnen worden.
Een moderne haard is altijd een goede keus.
Een elektrische haard in een bestaande schouw geplaatst
Een elektrische haard kan ook de ruimte verwarmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie