Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

15 april 2024 om 14:07 Lokaal Deel je nieuws

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights. Dat is hard nodig, want PDS is sociaal invaliderend. Naar schatting heeft 5-10 procent van de Nederlanders last van deze aandoening.  

Sociaal invaliderend 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. Dit jaar ligt de focus op het omgaan met PDS. Het is een aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven, met symptomen als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Er heerst nog grote schaamte rondom de klachten van PDS. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen vaak thuisblijft, omdat ze bang zijn dat ze niet tijdig op een toilet kunnen zijn of klachten zullen krijgen.” 

Paars – de kleur van PDS 

De internationale organisatie van Wereld PDS Dag zorgt ervoor dat gebouwen over de hele wereld paars uitgelicht worden. Het Huis van de Gezondheid, waarin zowel de MLDS als de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie gevestigd zijn, is een van deze gebouwen. Op de gevel van het Huis van de Gezondheid komt bovendien de boodschap: ‘Neem Prikkelbare Darm Syndroom Serieus!’. Het gebouw is van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april verlicht. 

Over de MLDS 

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken. Kijk voor meer informatie op www.mlds.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie