36 dagen werken voor een mandje boodschappen

27 maart 2024 om 14:51 Lokaal Deel je nieuws

Amersfoort, 27 maart 2024 - Uit recent onderzoek van World Vision blijkt dat wereldwijd voedselprijzen blijven stijgen, vooral in de armste landen. Een boodschappenmandje met 10 basisproducten (zoals rijst, eieren en melk), waar men in Nederland 1,5 uur voor moet werken, kost de gemiddelde werknemer in Burundi maar liefst 36 dagen.

Negen van de tien landen met de hoogste voedselprijzen ten opzichte van het gemiddelde inkomen bevinden zich in Sub-Sahara Afrika. Deze landen worden al zwaar getroffen door conflicten en klimaatverandering, wat de hongercrisis verergert. De stijgende voedselprijzen dragen hier nog verder aan bij.

Directeur Marco van der Graaf van World Vision Nederland benadrukt dat basisproducten zoals kip, rijst, eieren en melk voor iedereen betaalbaar zouden moeten zijn om een gebalanceerd dieet te garanderen. Echter, in de vijf landen met de hoogste voedselprijzen is meer dan een volledige werkweek nodig om deze basisboodschappen te kunnen betalen, waardoor ze een luxe worden voor mensen die het al moeilijk hebben.Aanhoudende conflicten in landen zoals Burkina Faso en Soedan leiden tot lokale prijsstijgingen. In conflictgebieden waren de prijzen bijvoorbeeld twee keer zo hoog vergeleken met gebieden die minder door geweld waren getroffen.De toename van honger en ondervoeding blijft een wereldwijd probleem, waarbij 70% van de mensen met honger zich in conflictgebieden bevindt. 

Conflicten zoals die in Oekraïne verstoren ook de mondiale voedselvoorziening, waardoor naar schatting 1,7 miljard mensen meer risico lopen op honger door stijgende voedsel- en energieprijzen.

Door deze alarmerende voedselcrises zijn 35 miljoen mensen één stap verwijderd van hongersnood.World Vision lanceerde in september 2023 de GENOEG-campagne om honger en ondervoeding onder kinderen te beëindigen. De organisatie blijft werken aan verbeterde toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en voedselhulp, waarbij het voorzien van gezond en voldoende voedsel voor kinderen cruciaal is.Solidariteit met de meest kwetsbaren is essentieel, aldus Van der Graaf. De wereld hoeft niet zo te zijn dat men 36 dagen moet werken voor een mandje vol eten. Lees het verslag: Enorme stijging voedselprijzen zorgt voor toename honger in Afrika | www.worldvision.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie