Het varken 'springt' naar de vrijheid en reist sinds 2018 door Nederland, België en Duitsland.
Het varken 'springt' naar de vrijheid en reist sinds 2018 door Nederland, België en Duitsland. Rinus van Denderen

Ode aan het Varken op het Eemplein

1 maart 2023 om 14:48 Kunst

AMERSFOORT Er staat sinds 28 februari een ijzeren varken op het Eemplein. Het varken, van kunstenaar Jantien Mook, is niet te missen. Ze wil hiermee aandacht vragen voor betere bescherming van de dieren in de veehouderij. 

,,Met deze creatie wil ik de spontane natuur van dieren tonen, hun vitaliteit en hun schoonheid. Ik hoop dat mensen zich met haar vereenzelvigen. Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft. Samen met mijn vriend Dirk-Jan Schrander heb ik het beeld gemaakt.”

‘Ode aan het Varken’ was de start van het burgerinitiatief, ‘End the Cage Age’. In oktober 2019 werd ze tentoongesteld tegenover de Europese Commissie om de 1,5 miljoen handtekeningen te vieren voor een beter leven voor dieren in de Europese veehouder?.
In samenwerking met Varkens in Nood, Compassion in World Farming Nederland, World Animal Protection en Partij voor de Dieren, is de creatie gerealiseerd.

Het varken ‘springt’ naar de vrijheid en reist sinds 2018 door Nederland, België en Duitsland. Het beeld is tot en met eind april te gast op ons Eemplein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie