Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671, olieverf op doek, collectie Museum Flehite.
Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671, olieverf op doek, collectie Museum Flehite. René Gerritsen

Restauratie 17e-eeuws ‘Gezicht op Amersfoort’ voltooid

31 mei 2022 om 07:22 Kunst

AMERSFOORT Museum Flehite in Amersfoort presenteert het 350 jaar oude ‘Gezicht op Amersfoort’ in de lopende tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos’. Na een omvangrijke restauratie is het grootste 17e-eeuwse stadsgezicht van Nederland weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het iconische panorama heeft geschilderd. De kleurrijke expositie toont negentig schilderijen, gouaches en hedendaagse fotowerken en is verlengd tot en met 11 september.

De Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos geniet internationale bekendheid om zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In 1671 heeft hij het ‘Gezicht op Amersfoort’ gemaakt in opdracht van het toenmalige stadsbestuur. Zijn leerling Caspar van Wittel werkte daar mogelijk aan mee. Met gebruik van cartografie koos de schilder een imaginaire heuvel in het noordwesten als zichtpunt om zo de bloeiende handel en nijverheid van Amersfoort in beeld te brengen.

OPTIMA FORMA ,,De restauratie van het monumentale stadsgezicht is in april 2021 gestart met fotografisch (röntgen en infrarood) en microscopisch onderzoek”, legt Onno Maurer, directeur van Museum Flehite, uit. ,,Het doek van 207,5 bij 427,5 cm is grondig gereinigd en overgeplaatst op een aluminium spieraam. Ook zijn nieuwe vernislagen en retouches aangebracht. Het schilderij straalt nu in optima forma.”

De restauratie vond plaats in het nieuwe CollectieCentrum Nederland in Amersfoort en is uitgevoerd door Kathrin Kirsch van Restauratieatelier Amsterdam. Voor technisch, voorbereidend onderzoek is samenwerking gezocht met NICAS, een interdisciplinair onderzoekscentrum van onder meer het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

LANGDURIGE BRUIKLEEN Museum Flehite heeft het ‘Gezicht op Amersfoort’ sinds 2001 in langdurige bruikleen van de gemeente Amersfoort. De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, K.F. Hein Fonds, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort.

Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste naar Rome. Na enkele jaren keerde hij in 1652 terug naar Amersfoort en werd hier een succesvol kunstenaar en leermeester. In het Rampjaar 1672 vluchtte de schilder met zijn gezin naar Hoorn en zette daar zijn loopbaan voort. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren bosstillevens (sottobosco’s), vanitasstillevens, lusthoven en italianiserende landschappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie