Afbeelding
Mondriaanhuis

Nieuw boek onthult twee onontdekte portretten van Piet Mondriaan

3 maart 2022 om 15:07 Kunst

AMERSFOORT (ANP) Piet Mondriaan heeft begin vorige eeuw twee portretten geschilderd die tot nu toe onontdekt zijn gebleven. Het gaat om portretten van twee kinderen van een vriend van Mondriaan, blijkt uit het donderdag gepubliceerde boek De geheime portretten van Mondriaan. De authenticiteit van de werken zou zijn bevestigd door een kunsthistoricus.

Kunstschilder en kunsttheoreticus Piet Mondriaan (1872 - 1944) maakte de portretten van een zoon en dochter van de betovergrootvader van Nick Draaijer, die een boek over zijn familiegeschiedenis schreef. De portretten werden in 1907 en 1908 geschilderd en zijn in privébezit. De werken zijn niet publiekelijk toegankelijk, maar er is wel beeldmateriaal van.

,,De twee tot nog toe onbekende werken van Mondriaan zijn een prachtige vondst van Nick Draaijer”, zegt Wietse Coppes, conservator van het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, volgens uitgeverij Pluim. ,,Hoewel Mondriaan doorgaans weinig plezier beleefde aan portretopdrachten, stralen de nu ontdekte kinderportretjes een bepaalde liefde en aandacht uit. Alsof Mondriaan meer werk maakte van deze portretten, omdat ze bedoeld waren voor een goede vriend.”

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Mondriaan in Amersfoort werd geboren. De stad viert het door dit jaar bijna honderd activiteiten te organiseren en onder meer een herdenkingsmunt voor de kunstenaar te maken. Mondriaan maakte tijdens zijn leven vele soorten kunst, maar werd met name bekend door zijn abstracte en non-figuratieve stijl.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Amersfoorste Mondriaanhuis negen ‘vroege’ Mondriaanschilderijen verwierf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie