In het Rietveldpaviljoen is hedendaagse kunst van diverse disciplines te zien.
In het Rietveldpaviljoen is hedendaagse kunst van diverse disciplines te zien. Heleen Jonkman

Hedendaagse Amersfoortse kunstenaars in Rietveldpaviljoen

8 februari 2022 om 12:00 Kunst

AMERSFOORT Wie een goed beeld wil krijgen van hedendaagse kunst uit Amersfoort kan nu terecht in het Rietveldpaviljoen. Stichting Amersfoort in C heeft daar in een nieuwe tentoonstelling vijftien werken van voor de stad toonaangevende kunstenaars bij elkaar gebracht.

Tot voor kort werden vooral Amersfoortse werken van grofweg vóór 1990 aangekocht door Museum Flehite, dat al een rijke collectie bezit en beheert van kunst uit de stad en omgeving. Amersfoort in C, de stichting waaronder Museum Flehite valt, heeft daarom het afgelopen jaar grondig naar de meest recente Amersfoortse kunstgeschiedenis gekeken. Want ook in de voorbij decennia is er in Amersfoort genoeg interessants gebeurd op kunstgebied, dat het behouden voor de stad waard maakt. Een commissie bestaande uit de curatoren Judith van Meeuwen, Robbert Roos en Onno Maurer en directeur Paul Baltus stelde daaruit een longlist samen. Uit die longlist werd een twintigtal namen geselecteerd.

REPRESENTATIEF WERK Van vijftien kunstenaars (al geruime tijd in de stad werkzaam of daar het belangrijkste deel van de carrière actief) is inmiddels een voor het oeuvre representatief werk gekozen en aangekocht. Het gaat om werk van: Sadik Kwaish Alfraji, Jitske Bakker, Henk van den Bosch, Ron Jagers, Frans Kanters, John Konijn, Bob Kovel, Emile van der Kruk, Martin Luijendijk, Jolande Meulendijks, Bob Negryn (zie ook de kolom rechts), Frans Ottink, Jan Ros, Anna Skubisz en André Groothuizen. Een vijftal kunstenaars werkt nog aan de opdracht; deze werken zullen de komende maanden aan de collectie van Museum Flehite (dat zal zorgdragen voor het beheer en behoud) worden toegevoegd.

AMBITIE Met deze aankopen wordt een begin gemaakt met het vullen van een hiaat in de collectie van het museum. De komende jaren zal binnen het aankoopbeleid dan ook ruim aandacht besteden aan kunst van meer recente datum. Dankzij een bijdrage van de gemeente Amersfoort kon nu al een flinke stap worden gezet om deze ambitie concreet vorm te geven. Amersfoort in C hoopt ook de komende jaren werk van Amersfoortse kunstenaars te kunnen verwerven zodat de longlist welllicht over enkele jaren geheel vertegenwoordigd is in de museumcollectie.

OOK TE ZIEN Een deel van de collectie die 033fotostad, de organisatie die het Rietveldpaviljoen programmeert, in eigen bezit heeft en/of via de galerie te koop aanbiedt is momenteel ook te zien in het paviljoen. Dit werk is van de fotografen Cas Oorthuys, Saskia Boelsums, Keke Keukelaar, Mattijn Franssen, Rogério Reis, Nicoleta Gabor en Fred Oosterhuis.

De tentoonstellingen zijn tot en met 27 februari te zien in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8. Geopend van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tickets reserveren wordt aanbevolen via: www.033fotostad.com

door Willem Jaap van Essen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie