De auto geheel rechts was een stukje Amersfoortse trots: een Eysink, gebouwd in Amersfoort aan het Julianaplein.
De auto geheel rechts was een stukje Amersfoortse trots: een Eysink, gebouwd in Amersfoort aan het Julianaplein. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Hof

17 juli 2023 om 09:40 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Nu een gek gezicht maar vroeger heel gewoon: auto’s op de Hof. De opstelling van diverse auto’s bij de Sint Joriskerk wekt de indruk dat het gaat om een bruiloft, maar in werkelijkheid gaat het om taxiopstelling. De auto’s staat op chronologische volgorde: links staan auto’s uit de vroege 20e eeuw die nog het meeste weghebben van koetsen en meer naar rechts staan modernere modellen. De auto geheel rechts was een stukje Amersfoortse trots: het is een Eysink, gebouwd in Amersfoort aan het Julianaplein. Van het merk Eysink is nog één auto overgebleven, te vinden in het Louwman museum in Den Haag. Wat verder opvalt is dat het torentje op de in 1608 gebouwde Boterwaag nog ontbreekt op de oude foto, deze is pas in 1992 geplaatst met daarin een draak. Ook is op de foto te zien dat de Sint Joriskerk nog niet overal glas-in-loodramen had: deze zijn geplaatst bij de restauratie van de kerk in de jaren 60.


Het torentje op de in 1608 gebouwde Boterwaag ontbreekt op de oude foto, deze is pas in 1992 geplaatst met daarin een draak. (Foto David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie