Omslag van de biografie 'Maar ik ben geen schooier‘.
Omslag van de biografie 'Maar ik ben geen schooier‘.

Pijnlijk stukje geschiedenis: van gerespecteerd arts en raadslid tot wrede kamparts

11 januari 2023 om 13:18 Historie

AMERSFOORT Een gerespecteerd chirurg en gemeenteraadslid met een mooi huis op de Berg. Dat was Nicolaas van Nieuwenhuysen. Totdat hij overliep naar de Duitse bezetters en kamparts werd in Kamp Amersfoort. Een pijnlijk en vergeten stukje geschiedenis van Amersfoort. Over Van Nieuwenhuysen en zijn gezinsleden schreven Adriaan van Es (gepensioneerd huisarts) en Arjeh Kalmann (journalist) een biografie onder de titel ‘Maar ik ben geen schooier‘ die half januari uitkomt.

Nicolaas van Nieuwenhuysen werd na de oorlog veroordeeld tot 20 jaar cel en een levenslang beroepsverbod. Zijn vrouw en hun drie zonen werden in 1945 samen met andere als landverraders beschouwde Nederlanders langdurig in Kamp Amersfoort opgesloten en troffen daar op wraak belust bewakingspersoneel.

ETHISCHE KWESTIES In het slothoofdstuk wordt een aantal morele en medisch-ethische kwesties aan de orde gesteld, waarbij de belangrijkste vraag is: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates, waarmee hij zwoer het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo schenden?

De schrijvers konden dankzij nauwe samenwerking met de in Amerika wonende kleinzoon Nicolaas-John van Nieuwenhuysen beschikken over het omvangrijke familiearchief.

IN GESPREK Op zondag 22 januari zijn de twee schrijvers in de bibliotheek het Eemhuis aanwezig om toe te lichten waarom zij het nodig vonden om deze pijnlijke, Amersfoortse geschiedenis aan de vergetelheid te ontrukken. Samen met Nicolaas-John van Nieuwenhuysen (kleinzoon), die dan voor een paar dagen over is uit de VS, gaan zij met het publiek in gesprek over deze en andere kwesties van 11.00 tot 12.30 uur.

Na afloop van deze bijeenkomst is het boek te koop en kan het gesigneerd worden. Gratis kaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekeemland.nl/schooier.

Arjeh Kalmann (foto) en  Adriaan van Es schreven het boek ‘Maar ik ben geen schooier‘.
Adriaan van Es.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie