Afbeelding
Wijkagent Diederik Heuveling

Menselijke schedels en kaken duiken op door gravend konijn

Historie

AMERSFOORT Een bijzondere vondst deze week in een tuin in Amersfoort. ,,Ik denk dat de konijnen een lichaam hebben opgegraven.” Met die melding begon het. Uiteindelijk werden meerdere schedels en twee kaken gevonden.

Wijkagent Diederik Heuveling vertelt hoe het allemaal ging. ,,Ik kreeg de melding om te gaan kijken bij iemand in de tuin. Daar zouden konijnen hebben gegraven en mogelijk botten hebben opgegraven. Ter plaatse bleek de onderkaak en een stuk schedel wel reden om dit te onderzoeken.”

Hij belde met de Forensische Opsporing en de recherche. ,,Toen werd het wel serieus. De bewoners vertelden me dat er vroeger, in oorlogstijd, in het huis een verzetsstrijder woonde. De woning bleek de nodige geschiedenis te hebben uit de tweede Wereldoorlog. ‘Nu wordt het helemaal een bijzonder verhaal’, dacht ik nog.”

Samen met de Forensische Opsporing kwam Heuveling snel tot de conclusie dat er gegraven moest gaan worden. ,,Maar dan met specialisten op dit gebied. Dinsdagmiddag kwam het NFI ter plaatse, samen met een aantal andere experts, om uitgebreid onderzoek te doen en te graven.”

Uiteindelijk kwamen er meerdere schedels en nog een kaak tevoorschijn. ,,Allemaal uit de tijd van rond 1880. Mega interessant wat de archeologen van het NFI er over konden vertellen. De schatting is dat de schedels ooit zijn gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en later zijn begraven.” 

Er blijkt geen sprake van een misdrijf. ,,Iedereen heeft het vooral als erg bijzonder ervaren en gelukkig niet als nare ervaring”, vervolgt Heuveling. ,,Ik vond het een heel bijzondere melding die ik niet snel zal vergeten. En stiekem vond ik het best interessant om al de experts zo te zien en te horen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie