Opmerkelijk is dat op de oude foto naast de weg een sloot te zien is en dat alle woningen ontsloten werden door smalle houten bruggen.
Opmerkelijk is dat op de oude foto naast de weg een sloot te zien is en dat alle woningen ontsloten werden door smalle houten bruggen. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort toen en nu

7 augustus 2022 om 11:28 Historie

Wie in de jaren ‘30 en ‘40 aan de Randenbroekerweg woonde, had destijds een echt ‘buitenhuis’ dat omgeven werd door landerijen buiten de binnenstad. In 1918 werd de weg aangelegd als een snelle verbinding tussen de Arnhemseweg en de Hogeweg in een tijd dat de Stadsring niet bestond. Een decennium later verrezen de eerste woningen aan de straat, in de jaren ‘50 werden de laatste gebouwd. 

Opmerkelijk is dat op de oude foto naast de weg een sloot te zien is en dat alle woningen ontsloten werden door smalle houten bruggen, geheel passend in de landelijke sfeer van destijds. Met de aanleg van winkelcentrum het Euterpeplein in de jaren ‘50 en de bebouwing van de wijken Randenbroek en Schuilenburg in de jaren ‘60 verdwenen de sloten uit het straatbeeld. Omstreeks 2005 werd de Randenbroekerweg tussen de Beethovenweg en de Heiligenbergerweg grotendeels autovrij gemaakt en door de aanleg van de Stadsring heeft de weg niet meer de belangrijke verkeersfunctie van vroeger.

Met de aanleg van winkelcentrum het Euterpeplein in de jaren '50 en de bebouwing van de wijken Randenbroek en Schuilenburg in de jaren '60 verdwenen de sloten uit het straatbeeld.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie