De tocht in 2017.
De tocht in 2017. Olof van Aken, Kamp Amersfoort

De Tocht van Vrees en Hoop: te voet naar station Amersfoort

Historie

AMERSFOORT Gelukkig kan het weer: het herdenken van het grootste transport van Kamp Amersfoort, meldt Floris van Dijk namens Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Op 11 oktober 1944 werden meer dan 1400 mannen vanuit Kamp Amersfoort afgevoerd naar Station Amersfoort en vandaar naar concentratiekamp Neuengamme. Onder andere 601 mannen uit Putten, 106 politiemannen, 43 mannen uit Gorinchem en 14 mannen uit De Bilt. Het is het grootste transport uit de geschiedenis van het kamp en weinigen overleefden de oorlog.

,,Om de gevangenen van toen te herdenken en om stil te staan bij het feit dat wij in een vrij land leven, organiseren we dit jaar voor de vierde keer de route van Vrees en Hoop, de weg die de gevangenen van toen ook liepen. De burgemeesters van Amersfoort, Leusden, Gorkum en Putten lopen mee.”

De route De wandeling begint bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan in Leusden, en loopt via onder andere de Kapelweg, het Vondelplein en de Prins Hendriklaan naar het stationsplein van Amersfoort. De start van de tocht is exact om 18.00 uur en duurt circa 5 kwartier.

Deelnemers dienen zich op te geven via de website www.kampamersfoort.nl.

Er is parkeergelegenheid bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Reizigers met het OV kunnen buslijn 19 nemen, station Amersfoort perron D en uitstappen bij eindhalte Royal Haskoning DHV. Ook kan gebruik worden gemaakt van de pendeldienst van DHV, de witte shuttlebus vanaf perron L. Na afloop van de tocht zijn er pendelbussen vanaf het station terug naar Nationaal Monument Kamp. De bussen vertrekken vanaf het station tot 20.00 uur.

advertentie