Afbeelding
Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Hotel Monopole

4 april 2021 om 13:00 Historie

HOTEL MONOPOLE Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder...

Tussen 1906 en 1978 vonden we aan het Stationsplein Hotel Monopole. Het hotel werd op 17 februari 1906 geopend met aanvankelijk de naam Bellevue. Toen het pand in 1909 een nieuwe eigenaar kreeg werd de naam gewijzigd in Monopole. De grote serre die we op de foto zien is later aangebouwd. Oorspronkelijk had het hotel twee overdekte terrassen met balkons hierboven. 

Omstreeks 1920 zijn deze overkappingen dichtgemaakt en enkele jaren later is ook de ingang bij de uitbouw getrokken. In deze serre was het restaurant gehuisvest. In 1969 werd het hotel gesloten waarna de oude kamers werden gebruikt als vergaderzalen. Tevens is het pand in zijn laatste jaren gekraakt geweest.
Ondanks protesten is het fraaie pand in 1978 gesloopt en vervangen door het huidige gebouw. Ook in het huidige pand treffen we op de begane grond een restaurant aan: restaurant De Overburen.

Meer oude foto’s zijn te vinden op dit Instagramaccount.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie