De vlaginstructie is in dit coronajaar aangepast. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen de hele maandag de vlag halfstok te hangen, in plaats pas om 18.00 uur.
De vlaginstructie is in dit coronajaar aangepast. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen de hele maandag de vlag halfstok te hangen, in plaats pas om 18.00 uur. Wikipedia

Welke oorlogsmonumenten staan in jouw omgeving? Leg er een virtueel bloemetje bij vandaag

4 mei 2020 om 07:41 Historie

AMERSFOORT Van plaquettes en sculpturen tot gedenkplaatjes en gedenkbankjes: Nederland telt ruim vierduizend monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Amersfoort telt 36 monumenten waarbij deze dagen virtueel kan worden stilgestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Normaal gesproken worden op 4 mei (Dodenherdenking) bloemen gelegd bij deze oorlogsmonumenten. Door de coronacrisis is het dit jaar alleen niet mogelijk om fysiek zo'n gedenkplaats te bezoeken. Daarom roept Nationaal Comité 4 en 5 Mei op om virtueel een bloemetje te leggen bij één van de 3900 locaties.

De organisatie heeft haar monumentendatabase gedeeld. Op onderstaande kaart staat alle monumenten uit hun register, met gegevens over het jaar van onthulling en wat er herdacht wordt. De link in het pop-upvenster brengt geïnteresseerden bij de database van Nationaal Comité 4 en 5 mei te komen en zo virtueel een bloemetje te leggen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie